Manisa
03 October, 2024, Thursday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türk Metal-Sen Şube Başkanı Dereli: HEDEF MANİSA'DA 10 BİN ÜYE

Türk Metal-Sen Şube Başkanı Dereli: HEDEF MANİSA'DA 10 BİN ÜYE
Manisa’da 32 iş yerinde örgütlenen ve 7 bin 500 üyesi bulunan Türk Metal Sendikası, kentteki üye sayısını artırmaya devam ediyor. Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Ercan Dereli, Türkiye’nin en kalabalık sendikası olduklarını, 7-8 yıl içerisinde yüzde 100 büyüme sağladıkları Manisa’da 10 bin üyeye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Özel Haber – Stajyer Muhabir Gizem Azboy
Türkiye genelinde 750 iş yerinde örgütlü olan ve 210 bini aşkın üyeye sahip olan Türk Metal Sendikası, Türkiye İşçi Konfederasyonu TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar içinde en büyük sendika olarak tanımlamıyor. Manisa’da 32 örgütlü iş yeri ile 7 bin 500’e yakın üyesi bulunan Türk Metal Sendikası halen tespit davası devam etmekte olan 7 iş yeri ile de örgütlü olarak görünüyor. Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Ercan Dereli, pandemi döneminde 3 işyeri ile daha örgütlendiklerini ve 1 iş yerinde Toplu Sözleşmeye imza attıklarını ifade etti.
TEMEL HEDEF KAZANMAK VE KAZANDIRMAK
Sendika olarak üretmek, kazanmak ve kazandırmak temelli hareket ettiklerini belirten Dereli, “Türk- Metal Sendikası Manisa Şubesi 1993 yılında açıldı. Şubemizden o dönemden itibaren aktif halde çalışmaktayız. Sektör olarak da metal sektöründeyiz. Manisa sanayisi, beyaz eşya, elektronik üzerine kurulu olduğu için bu fabrikalarda örgütlüyüz. Aynı zamanda otomotiv sektörünün yan sanayileri var, o iş yerlerinde de metal işi olan  bir çok fabrikada da örgütlüyüz. 2013 yılında şube başkanı oldum.  Olduğum tarihten sonra daha hızlı bir şekilde çalışmalarımızı arttırdık” dedi.
İŞYERLERİ BİZİM EKMEK TEKNEMİZ
Manisa’ya yabancı sermaye olarak yeni gelen iş yerleri bulunduğunu, özellikle Japonların sendikaya karşı bir endişeleri olduğunu ancak Türk metal sendikasının çalışma sistemini gördüklerinde bu endişenin ortadan kalktığını kaydeden Dereli, “Sendikamızda üretmek, kazandırmak, kazanmak temelinde hareket ediyoruz.  Daha sonra toplu sözleşmede bunun mücadelesini veriyoruz. Sanayi de köklü firmalar var. Bugüne kadar Manisa’nın yıllardır hizmet etmiş özellikle bu iş yerleri bizim ekmek teknemiz. Hiçbir zaman bu iş yerlerini zarara uğratmak düşüncesiyle hareket etmiyoruz. Ama o iş yerlerinde çalışan emekçilerin alın terinin karşılığı insanca bir çalışma ortamı sağlanması için örgütlenmemiz gerekiyor” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN EN KALABALIK SENDİKASI
Manisa’da 7-8 yıl içerisinde yüzde 100 büyüme sağladıklarını söyleyen Başkan Dereli,“Sayın Genel Başkanımızın 2017 Türkiye genelinde MES ile oturmuş olduğu toplu sözleşmede yaklaşık 130 bin emekçimizi ilgilendiren kazanımlar elde ederek güzel bir ivme kazandık. Diğer sendikalar karşısında da güzel bir liderlik yaptık. Zaten diğer emekçilerin lokomotifi metal sektöründen geçiyor. Bunun için de Türkiye’de en kalabalık üyesi olan sendikayız. Türkiye genelinde 210 bin üyemiz var. Manisa şubesinde 7 bin 500 üye sayısına ulaştık. Biz şubeyi aldığımızda 4 bin civarındaydı. Örgütlenmeyi sevdiğimiz için yakalaşık 7-8 yıl içerisinde yüzde 100’e yakın büyüme sağladık” ifadelerini kullandı.
İŞÇİLERİN SENDİKAYA İLGİSİ YOĞUN
31 Ağustos’da yeni dönemin başlayacağını belirten Dereli, “Özellikle 2017’den sonra yapılan  sözleşmeler ile birlikte biz  üyelerimiz ile daha da bütünleştik. 31 Ağustosta yeni dönem başlayacak. Türkiye genelinde tolu sözleşme aşamasına gireceğiz. Bundan önce üyelerimizi bu toplu sözleşmelere dahil ediyoruz. Daha sonra anketler düzenliyoruz. Özel anket şirketleri ile genel başkanımız anlaşma yapıyor, anketler hazırlanıyor. Bizim üyelerimiz ne istiyorsa, nasıl bir zam istiyorsa bunların anketlerini kağıda döküp Türkiye genelinde orada çıkacak sonuç ile taslağımızı oluşturuyoruz. Bu taslağı oluşturan da üyelerimiz. Bu sebepten dolayı bizim üyelerimizin  oluşan taslakta büyük katkısı olduğu için sahiplenme duygusu da oluyor. Sendikaya güven olayı artıyor. Üyelerimizin istekleri yerine gelmediği takdirde biz onlardan destek isteyip gerek fabrika içerisinde eylemlerimizi, gerek meydanlarda basın açılaması yaparak sesimizi MES’e duyurarak ne kadar birlikte olduğumuzu göstererek en iyi şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İki dönemden beri toplu sözleşmelerin tıkandığı anda bizim en büyük güç aldığımız noktada üyelerimiz” şeklinde konuştu.
PANDEMİ SÜRECİ İYİ YÖNETİLİYOR
Pandemi döneminde işten çıkarmaları tamamen kaldırılması yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Dereli, “Pandemi döneminde zorluklar yaşadık. Genel Başkanımız pandemi dönemi başladığı gibi işveren sendikası ile bir araya gelip bir anlaşma yaptı. Pandemi döneminde işten çıkarmalar tamamen ortadan kaldırdı.  Yapılan anlaşmada bir gün ücretli izinli bizden, bir gün de işverenden. Şayet kısa çalışmaya gitmiyorsa. Daha sonra hükümet de bunu destekledi. Gerek kısa çalışma ödemeleri ile gerek pandemi yardımları ile biz de kendi örgütlü olduğumuz yerlerde bugüne kadar hiçbir üyemizin burnu kanamadan, iş yerlerimizde önlemler alınarak iyi bir şekilde yönetiliyor” dedi.
MANİSA’DA 7 BİN 500 ÜYE VAR
Örgütlenmelerin Manisa’da 3 iş yerinde daha devam ettiğini söyleyen Dereli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda örgütte olduğumuz 32 işyerimiz var. Yaklaşık 7 bin 500 üyemiz var. Örgütlenme çalışması yaptığımız, yargıya intikal ettiğimiz 7 tane iş yerimiz var. Biz üye sayısını 10 bin olarak hedefliyoruz. Artık Manisa’da üye sayısında çift sayıları görmek istiyoruz. Bir takım işverenler yargıda devam ederken birtakımı işverenler pandemiyi fırsata çevirmek isteyip de işlerinin azalması sebebini göstererek sendika örgütlüğünü azaltma yönünde ciddi anlamda bizi engellemeye çalışıyor.  Pandemi döneminde 3 iş yerinde örgütlenme çalışması yaptık.”

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!