Manisa
04 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiye'de 720 bin çocuk çalışıyor

Türkiye'de 720 bin çocuk çalışıyor
Uzaktan eğitim, yüz yüze işçilik!Pandemi nedeniyle son eğitim sezonunun büyük kısmında okula gidemeyen yüzbinlerce çocuk, yaz tatiliyle birlikte tarlaların veya sanayi sitelerinin yolunu tuttu.
Uzaktan eğitim, yüz yüze işçilik!
Pandemi nedeniyle son eğitim sezonunun büyük kısmında okula gidemeyen yüzbinlerce çocuk, yaz tatiliyle birlikte tarlaların veya sanayi sitelerinin yolunu tuttu. Türkiye'de 5-17 yaş aralığındaki çocuk işçilerin sayısı 720 bin. Bunların 450 bini okula gidemiyor. Sanayi ve tarım kenti Manisa'da çalışan çocuk sayısının 20 binden  fazla olduğu belirtiliyor.


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocuk işçi sayısının pandemi süreciyle birlikte yeniden artışa geçtiğini açıkladı. UNICEF'e göre göre, 2020 itibariyla dünyada çocuk işçilerin sayısı 160 milyona ulaşırken, 2022'nin sonuna kadar pandeminin etkisiyle dünyada 9 milyon çocuğun daha işçiliğe yönelmesinden endişe duyulduğu belirtildi. Türkiye'de ise güncel resmi verilere göre 5-17 yaş aralığındaki çocuk işçilerin sayısı 720 bin.
MANİSA'DAKİ ÇOCUK İŞÇİLER İÇİN PROGRAM
Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) geçtiğimiz günlerde aralarında Manisa'nın da bulunduğu 12 ildeki çocuk işçilere yönelik bir program başlattı. Programa göre, 2 yıl içinde 12 önemli tarım kentinde işçi olarak çalışan 18 bin 300 çocuğa ulaşılarak, bu çocukların çalışma hayatından çekilmesi sağlanacak veya çalışmaya başlamaları önlenecek. Çocuk işçi sayısının özellikle mevsimsel tarım üretiminde fazla olduğunu  belirten uzmanlar, çocukların tarımda kullanılan makine ve ekipmanın tehlikeleri, zehirli tarım ilaçlarına maruz kalma, uzun çalışma saatleri, ağır yük kaldırma ve olumsuz barınma koşullarıyla karşı karşıya kaldığına işaret ediyor.
TÜRKİYE'DE 720 BİN ÇOCUK ÇALIŞIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 720 bin çocuk işçi ekonomik faaliyet içinde bulunuyor. Bu çocukların 31 bin 680’i, 5 ila 11 yaş arasında bulunuyor. Çalışan çocukların yüzde 30.8’i tarımda, yüzde 23.7’si sanayide, yüzde 45.5’i hizmetler sektöründe yer alıyor. Çocukların çalışma nedenlerinin başında ekonomik koşullar geliyor. Çocukların yüzde 35.9’u hanehalkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak, yüzde 34.4’ü iş öğrenmek, meslek sahibi olmak, yüzde 23.2’si hanehalkı gelirine katkıda bulunmak, yüzde 6.4’ü de kendi ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Çalışan çocukların yüzde 65.7’si eğitime de devam ediyor.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİN TEMEL NEDENİ YOKSULLUK
Çocukların okul yerine işe gitmelerinin ana nedeninin yoksulluk olduğunu belirten MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Numanoğlu, çocukların sadece tarım sektöründe değil sanayide ve hizmet sektöründe de sömürüldüğünü kaydetti. Numanoğlu, “Dünya’da sektörel dağılımda yüzde 70’le tarım alanı 1’incidir. Türkiye’de yüzde 34’dür. Yani o geri kalanı sanayi ve özellikle Türkiye’de hizmet sektöründe çalışıyor” diye konuştu.
MANİSA'DA FARKINDALIK OLUŞTURULDU
Manisa'da iki yıl önce yapılan Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Çalışma Hayatı konulu panelde, konuyla ilgili yerelde yaşanan sorumlar tüm detaylarıyla ele alınmıştı. Tüm önemli mülki amirlerin katıldığı panelde, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda farkındalık oluşturuldu. Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Eşref Aslan, İş Kur olarak sokakta çalışan çocukların tespit edildiğini ve ailelerine yasal uyarıların yapıldığını belirtirken, çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen işletmelere de gerekli yaptırımın uygulandığını dile getirdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!