Manisa
05 October, 2024, Saturday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

TUZ TÜKETİMİ SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLER ?

TUZ TÜKETİMİ SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLER ?
TUZ TÜKETİMİ SAĞLIĞIMIZI NASIL  ETKİLER ? Siz de yemeğinin tadına bakmadan tuz atanlardansanız dikkatle okuyunuz!!!Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür”dür.

TUZ TÜKETİMİ SAĞLIĞIMIZI NASIL  ETKİLER ?

 

Siz de yemeğinin tadına bakmadan tuz atanlardansanız dikkatle okuyunuz!!!

Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür”dür. Bunun %60’ı klorür,%40’ı ise Sodyumdur. Besinlerin çoğunun bileşiminde Sodyum bulunduğu gibi, denizlerden, kayalardan ve göllerden de saf olarak elde edilebilmektedir. Sofra tuzu lezzet verici olduğu kadar sodyum ve klor gereksinimini karşılamak için de önemlidir. Sodyum; klor ve potasyum gibi vücut elektrolitlerindendir.

Elektrolitler, hücre içi ve hücre dışı sıvı dengesini kontrol ederler. Vücutta asit-baz dengesinin sağlanmasında görev alırlar. Sinir-kas çalışmasında; kimyasal uyarıları taşıyarak kasa iletilmesini sağlarlar.

Normal şartlar altında vücutta sodyum yetersizliği oluşmaz, ancak uzun süreli kusma ve diyare (ishal) sonucu sodyum düzeyi azalabilir. Sodyum yetersizliğinde; kusma, zihin bulanıklığı, kas yorgunluğu, ağrı ve kramp, iştah azalması, solunum yetersizliği görülür.

Fazla Sodyum alımında ise eğer böbrek hastalığı sonucu böbrekler uygun çalışmıyorsa sodyum atılamaz. Daha çok yüzde ve bacaklarda olmak üzere şişkinlik(ödem) oluşur. Fazla tuz tüketimi idrarla vücuttan kalsiyum atılımına neden olur.Bu durumda kemiklerden kalsiyum kaybının artışı osteoporoz ve  kemiklerin kırılma riskini arttırır.

Genellikle besinler gereksinimden daha fazla sodyum içerirler. Yetişkinler için minimum gereksinim 500 mg. yani ¼ tatlı kaşığı tuzdur. Maksimum tuz alımı ise 6 g.(2.4 mg Sodyum) olarak belirlenmiştir. Sofra tuzu, kabartma tozu, yemek sodası, işlem görmüş besinler(salça vb.)salamura besinler(zeytin, turşu, peynir) doğal maden suları, Sodyum açısından zengin kaynaklardır. Toplumun %30’undan fazlasının sodyuma duyarlı kan basıncının olduğu düşünülmektedir. Bu bireylerde sodyumun fazla alınması yüksek kan basıncına(tansiyon) neden olmaktadır. Yüksek tansiyonun damar duvarlarının yapısına olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Tedavi edilmezse kalp krizi veya inmeye neden olabilmektedir.

 

Tuzlu besinleri tercih etmek sonradan kazanılan bir özelliktir. Siz de yemeğin tadına bakmadan tuz atanlardansanız  bir kere daha düşünün!!!

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!