Manisa
29 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ 4. KEZ İPTAL

ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ 4. KEZ İPTAL

Ülkemizin en önemli geleneklerinden ve kültürel miraslarından biri olan ve 5 asırlık Uluslar arası Manisa Mesir Macunu Festivali 2023 yılında da yapılmadı. Böylece son 4 yılda yaşanan Covid-19 ve deprem nedeniyle festival gerçekleşmemiş oldu. 

2012 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde yer alan ve bu yıl 483. Yapılması planlanan Manisa Mesir Macunu Festivali bir kez daha iptal edildi. En son 2019 yılında 479.su yapılan festival bu yılda düzenlenmedi. 2019 yılından sonra önce pandemi nedeniyle 3 yıl yapılamayan festival bu yıl da Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizi derinden sarsan depremlerin ardından bir kez daha iptal edildi. Normalde bu yıl 483. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali 26-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecekti. Ancak 26 Nisan tarihi olmasına rağmen herhangi bir çalışma yapılmadı.  Ayrıca 30 Nisan Pazar günü Sultan Cami ve kubbelerinden saçım olacaktı onunla ilgili de herhangi bir çalışma yok. Turizm Bakanlığı bünyesindeki tüm etkinliklerin haziran ayına kadar iptal edildiğini açıklamıştı. 


MESİR MACUNU 
Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım, Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan, iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmasını ister. Küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Cami’nden halka saçılır. O günden bu güne her yıl aynı dönemde Sultan Cami etrafında toplanan halka, şenlikler yapılarak mesir macunu dağıtılır.


41 ÇEŞİT BAHARAT  
Mesir Macunu, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bilgiler doğrultusunda hazırlanıyor. Mesir macununun içeriğinde anason, çörekotu, hardal tohumu, Hindistan cevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene gibi bitki ve baharatlar bulunur. Macunu yapan aşçıbaşı, baharatların ve bitkilerin tazeliğini kontrol eder, malzemelerin oranlarını belirler, pişirme ortamını ve ekipmanını gözden geçirir. Aşçıbaşı, hazırlık aşamalarında yanında bulunan çıraklarına bilgi ve deneyimlerini sözlü ve uygulamalı olarak sürekli aktarır ve böylece geleneksel bilginin devamlılığını sağlar.

CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!