Manisa
04 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Üreticinin tarlasına gizlice kenevir ekiyorlar

Üreticinin tarlasına gizlice kenevir ekiyorlar
Yusuf BöyükTeknolojinin hızla gelişmesi, uyuşturucu ile mücadeyi oldukça kolaylaştırdı.
Yusuf Böyük
Teknolojinin hızla gelişmesi, uyuşturucu ile mücadeyi oldukça kolaylaştırdı. Jandarma ekipleri normal denetimlerin yanı sıra drone cihazlarıyla da uyuşturucu yapımında kullanılan kenevir bitkilerini adım adım arıyor. Ancak eskiye oranla yakayı daha kolay ele veren zehir tacirleri, ektikleri bitkilerin fark edilmemesi için birbirinden ilginç yollara başvuruyor. Uyuşturucu yetiştiricileri, ormanlık alanlar ve kimsenin gitmediği dere kenarlarının yanı sıra son yıllarda özellikle büyük mısır tarlalarını da 'üretim yeri' olarak kullanıyor.
MISIR TARLASINDA FARK EDİLMİYOR
Damlama sulama ve havadan ilaçlama tekniğiyle yetiştirdiği mısır tarlasına sık sık uğrama gereği duymayan çiftçiler, boyu 4 metreye varan mısırların arasına gizlice ekilen kenevirleri fark edemiyor. Jandarma'nın drone aramalarında tarlasında kenevir ekildiği tespit edilen üretici, hiç birşeyden habersiz bir anda kendisini sanık sandalyesinde buluyor. Başkasının tarlasında gizlice kenevir eken zehir tacirleri ise bitkilerin fark edilmesi durumunda bile hiçbir sıkıntı yaşamıyor.
ÇİFTÇİLER MAHKEMELİK OLUYOR
Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, son yıllarda bazı çiftçilerin tarlasına kendisinden habersiz bir şekilde ekilen kenevirlerin yakalanması nedeniyle mahkemelik olduğunu, bu tür mağduriyetlerin giderilmesi için öncelikle denetimlerin sıklaştırılması ve uyuşturucu suçlarına cezaların artırılması gerektiğini söyledi. Altındağ, "Çiftçimiz kendisini bir taraftan mahkemede aklamaya çalışırken, diğer yandan çevresinde adının kötüye çıkmasını engellemekle uğraşıyor. Bu şekilde mağdur olan bazı çiftçilerimiz var" dedi.
KENEVİR YAKALAMA OLAYLARI ARTTI
Zehir tacirlerinin özellikle mısır tarlalarında toprak sahibinden gizli olarak üretim yaptıklarını belirten Altındağ, şöyle konuştu: "Son yıllarda denetimler daha fazla ve teknolojik imkanlarla yapıldığı için kenevir yakalama olayları arttı. Çoğu zaman içinde kenevir yakalanan tarlanın sahibinin bu işten haberi dahi olmuyor. Kenevirleri uyuşturucu üreticileri gizlice ekiyor ama mağduriyeti üreticimiz yaşıyor. Bu şekilde yargılanan arkadaşlarımız var. Gelmiş adamın tarlasının ortasına ekmiş. Tarla sahibinin hiç haberi yok, davalık oluyor.
ÇİFTÇİNİN ADI KÖTÜYE ÇIKIYOR
Mahkemede tarla sahibine, 'sen mi diktin bunları, tarlanda ekilen şeyi nasıl bilmezsin, nasıl görmezsin?' gibi sorular soruluyor. Sulama ve ilaçlama modern şekilde yapıldığı için üretici eskisi gibi tarlasına sık sık gitmiyor. Mısırın boyu 3-4 metreyi buluyor, tarla sahibi ortasına ekilen keneviri nasıl görecek? En kötüsü de hiçbir şeyden habersiz olan üreticinin çevrede adının kötüye çıkması. Böyle bir dedikodu çıktığında önüne geçmek zor. Bu mağduriyetin önüne geçilmesi için üreticimizin daha dikkatli olması, denetimlerin de daha çık yapılması gerekiyor. Ayrıca uyuşturucu suçlarında cezaların artırılması lazım."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!