© Manisa Manşet Gazetesi

Aşırı sıcaklar bal üretimini yarıya indirdi

İlkbahar ve yaz aylarında mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak havalar, Manisa’da faaliyet gösteren bal üreticilerini olumsuz etkiledi. Geçen yıla göre bu yıl bal üretiminin yarı yarıya düşük olduğunu belirten üreticiler, “İlkbaharda havaların yağışlı geçmesi nedeniyle çaltı balı üretimi az oldu. Yaz mevsiminin ilk iki ayında ise aşırı sıcaklar nedeniyle hayıt balı üretimini etkilendi. Bu durum fiyatların yükselmesine neden olur” dedi.

Salihli Bal Üreticileri Birliği ve S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Denetleme Kurulu Üyesi Hasan Dinç, “Manisa ve ilçelerinde arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapan kayıtlı üyelerimizin yanı sıra hobi olarak da yapan ailelerimiz ile birlikte bu sayı bin 500’e ulaştı. Arıcılık sektörü 2024 yılının ilk 7 ayında olumsuz bir sezon yaşadı. İlkbaharda havaların yağışlı geçmesi nedeniyle çaltı balı üretimi az oldu. Yaz mevsiminin ilk iki ayında ise aşırı sıcaklar nedeniyle hayıt balı üretimini etkiledi. Bu süreçte üretilen hayıt balı yüzde 25 seviyelerinde. Buna istinaden girdi maliyetlerinin yüksek olması, bölgemiz insanının alım gücünün de daralması göz önünde bulundurularak bal fiyatları düşük tutuldu. Belirlenen fiyatların altında satılan ballara dikkat edilmesinde yarar vardır. Yetkililerden beklentimiz Manisa ve ilçelerinde bal ormanı sayısının arttırılmasıdır. Ormanların arttırılması ile birlikte arı konaklama yerlerinde yaşanan sorun ortadan kaldırılmış olacaktır” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Salihli Bal Üreticileri Birliği Başkanı ve S.S. Manisa Bal üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Açıkgöz de “Salihli ve yöresinde aktif olarak üretim yapan 311 bal üreticimiz mevcut. Arı kovanı sayımız ise 26 bin 450 adet. Geçen yıl üretilen bal miktarı 350 ton, polen miktarı 3 ton, ana arı kovanı üretimi ise 10 bin adetti.  İklim değişikliği Arıcılık Sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Bu yıl üretilen bal, polen ve ana arı üretim miktarı yarı yarıya düştü” ifadelerini kullandı.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Gezgincilik yapan arıcıların gittiği her bölgede üretim yaparken aynı zamanda ücretsiz olarak tarım ve hayvancılık sektörü için polinasyon hizmeti de verdiklerine işaret eden Açıkgöz, “Her gezginci arıcımız yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirmektedir. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle üretici, ürüne ulaşmak için daha fazla gezgincilik yaparak daha fazla kilometre kat etmiştir. Aynı zamanda son yıllardaki akaryakıt, besleme, sarf malzeme, makine/ekipman ve işçilik benzeri giderler fahiş bir şekildeki artış göstermiştir. Bu girdi maliyetleri de balın maliyetini etkilemiştir. Bölgemizde süzme bal kilogram fiyatı 200TL ile 250 TL. Kara kovan petek bal kilogram fiyatı 300 TL, Polen ’in kilogram fiyatı ise 300 TL. Bu fiyatların altında satılan ballara dikkat ediniz. Ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon şartlarında ve haksız rekabetten dolayı üretim şartları zorlaştı. Tarım ve Orman Bakanlığı sürdürülebilir arıcılık için doğal arı ürünlerine destek vermelidir. Sonuç olarak halk sağlığında gıda ön plana çıkacaktır. Doğal bal ve arı ürünleri tüketen sağlıklı bir nesil geleceğimizin teminatı olacaktır” şeklinde konuştu.

SAHTE BALLARA DİKKAT EDİLMELİ

Bölge sakinlerinin sahte bal satışı yapanlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa ve ilçelerinde üretilen ballarımız Hanımeli markası ile cam kavanozlar içeresinde çeşitlerine göre satılmaktadır. Gerekli tedbirler alınmasına rağmen haksız rekabet ile karşı karşıya kaldığımız bu dönemde yine “Bal aromalı Şurup” kullanımı ile yapılan sahte ürünler hakiki bal diye satılmaktadır. Yetkililerden ricamız, Lazer sistemle doğal ortamda üretilen gerçek balın tahlili yapılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lazer sistemli cihazlar alındı ve 2024 yılı sonunda sistem çalışmaya başlanacak denildi. Bu sistem devreye girdiğinde doğal ortamda bal üreten üreticilerimiz mağdur olmayacaktır. Bu sistemin çalışması ile insanlarımız sahte bal satanlara karşı daha dikkatli olacaklardır. Yapılan denetimlerde cezai işlem uygulanıyor. Yapılan denetimlerde uygun olmayan ürünler için cezai işlem uygulanıyor. Cezai işlem yerine bu ürünlerin satışı yasaklanmalıdır.

SAHTE BAL SAĞLIĞA ZARARLI

Bölge sakinlerimizden ricamız tüketecekleri ürünü alırlarken kaynağını mutlaka araştırsınlar. Sahte bal orijinal baldan daha güzel bir kıvam ve tat oranı vermesine rağmen balın gen yapısını taşımamaktadır. Sahte ballar genelde glikoz veya daha ağır tatlandırıcılar ile bal esansı ve gıda boyası eklenerek yapılıyor. Bu da insan sağlığı açısından çok büyük riskler taşıyor. Özellikle şeker hastaları ve çocuklar çok büyük zarar görmektedir. Balın gen yapısı gereği halkımızda yanlış bilinen bir özellik var. Özellikle çiçek balları soğuklarda donmak zorundadır. Vatandaşlarımız donan bala şekerlendi der fakat orijinal bal donar. Bir diğer basit yöntem ise kaşıkla yediğimizde orijinal bal kaşıkta ince de olsa bir tortu bıraksa da sahte bal kaşıkta hiçbir şey bırakmaz. Balın tadına, rengine ve kıvamına bakarak ayrım yapmak yanlış. Devletimiz sadece arıcılık sektörünü değil tüm sektörleri bir çatı altında toplamak ve üretilen ürünün satışı için kooperatifçiliği teşvik ediyor. Bizim beklentimiz ürettiğimiz ürünlerin satışı için Tarım Kredi Kooperatifleri ve büyük şehirlerde belediyelerin imkân sağlamasıdır.”

BİR KİLO BALIN MALİYETİ 261 TL

S.S. Manisa Bal üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu başkanı Ali binici ise yaptığı açıklamada, “Belirlenen 2024 yılı bal fiyatlarını uygun buluyorum. Çünkü bir kilogram süzme balın maliyeti 261 lira. Kaldıki piyasa koşullarında bal üreticilerine çok az bir para kalıyor. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Girdi maliyetleri yüksek olunca mağdur oldular. Bu olumsuzluklara rağmen ayakta durmaya çalışıyorlar. Çünkü arıyı yaşatalımki bal üretelim düşüncesiyle bal sektöründe faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER