© Manisa Manşet Gazetesi

Bu yöntem hayvancılığın geliştirilmesine katkı sunuyor

Manisa’da küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, koyun – keçi genetik ıslah çalışması kapsamında süngerleme yoluyla koyunların gebe kalıp aynı dönemde doğum yapmalarını sağlıyor.

Manisa’da küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, koyun – keçi genetik ıslah çalışması kapsamında süngerleme yoluyla koyunların gebe kalıp aynı dönemde doğum yapmalarını sağlıyor. Koyunlar şuana kadar 100’e yakın kuzu doğurdu, 1 hafta içinde doğum çalışmaları sona erecek. Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, günümüzde etin çok pahalı olduğunu vurgulayarak küçükbaş hayvancılığa destek verilerek, et açığının giderileceğini açıkladı. 


GECE GÜNDÜZ YAVRULUYORLAR 
 Çiftliğin koyun yavrularıyla dolu olduğunu anlatan Kırlıoğlu,  “Bizim işletmemiz taylor işletmesi. Yani yerli genlerden oluşturulmuş bir işletme. Bunların biz üremelerini süngerleme yoluyla yapıyoruz. Süngerleme işte senkronize demek. Hayvanlara sünger atarak 4 gün sonra bu süngeri içinden alarak hayvanın 8 gün sonra eşleşmesini sağlamak. Hepsi bir anda eşleşiyor. Bunun amacı hayvanların bir anda kısa bir sürede 1 hafta içinde 10 gün içinde hepsini yavrulayıp hepsinin aynı ölçüde gelişmesidir. Öbür türlü süngerleme yapmadığın zaman peyder peyder 1 ay 2 ay sürüyor yavrulaması. Bu sefer pazara aynı durumda hayvan sunamıyorsun. Bunlar zaten kurbana yetişecek hayvanlar. Koyunlar 1 hafta önce başladı. 1 hafta içinde de biteceğini tahmin ediyorum. 100’den fazla yavrumuz var. Gece gündüz yavruluyorlar. 24 saatte 20 koyunun doğum yaptığı da oluyor” dedi. 


ET AÇIĞI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİMİYLE GİDERİLEBİLİR 
Hayvancılığın sıkıntılı bir döneme girdiğine dikkat çeken Kırlıoğlu, “Küçükbaş hayvancılığı geliştirmemiz lazım. Ülkemizin yavaş yavaş kurak bir iklime doğru gidiyor. Hayvancılığın sıkıntılı bir döneme girdiği için üreticiler bu sektörden çıkıyorlar. Ama bunları cazip hale getirmemiz lazım. Tarım Bakanlığı tarafından hayvancılık destekleniyor ama küçükbaş hayvancılığa daha fazla destek verilmeli. Tüketiciler etin pahalı olduğundan yakınıyor.  Bizim de küçükbaştan keçi ve koyundan tedarik etmemiz lazım. İnsanlara bolca et yedirmemiz lazım. Et fiyatları çük yüksek üreticiler olarak bunu biliyoruz. Maliyetler çok yüksek olduğu için ucuza mal edemiyoruz. Devletin destekleri de yeterli gelmiyor. Özellikle keçi günümüzde hepten yok oldu. Oysa eti çok güzel. Keçiyi geliştirmemiz lazım. Hem çok fazla yavruluyor hem de çok fazla üreme oluyor. Ama insanlar sıkıntıdan dolayı, maliyetlerin yüksek olmasından dolayı bu sektörden sürekli kaçıyorlar. Yıllardır yapıyorum. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlarım var. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi lazım. Bu et açığının giderilmesi lazım” dedi.

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER