© Manisa Manşet Gazetesi

Demirci'de 270 ton Antep Fıstığı rekolte bekleniyor 

Demirci'de çiftçiler tarafından aşılanan menengiç ağaçlarından elde edilen Antep fıstığında, bu yıl 270  ton hasad bekleniyor. 

Ege'nin yüksek rakımlı ilçesi konumunda olan Demirci'de yaz sezonunda kiraz ve badem hasadının ardından çiftçiler tarlalarında yetiştirdikleri Antep fıstıklarını toplamaya başladı. Demirci'de Ziraat mühendislerince çiftçilerle beraber her yıl ilçede 30 bin'e yakın menengiç'e göz aşısı yöntemi ile Antep fıstığı üretimini arttırılıyor.

Demircili çiftçiler Antep fıstığı tarlalarına sabahın erken saatlerinde giderek ağaç altına serdikleri örtü üzerine fıstıklarını toplayıp çuvallıyorlar. 
Kabuğundan ayırmak için makineye atılan fıstıklar sert kabuğu ile gölgeye serilerek 5 gün bekletildikten sonra Gaziantep'ten gelen tüccarlara satılıyor. 
Demirci'de üretilen paşa antep fıstığı alıcılar tarafından tercih edilirken, diğer türleri ise lezzeti ve aroması ile baklavalarda kullanılıyor. 

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya yaptığı açıklamada " Demirci'miz son yıllarda Antep fıstığında rekoltesini arttırıyor. 3 yıl önce menengiç ağaçlarına göz aşısı yönetimi ile yaptığımız aşıların bu yıl meyve vermeye başladı. İlçemizde İmrenler, Kulalar Sevinçler, Hoşçalar, Yiğtleri, Köylüce başta olmak üzere 25'e yakın kırsal mahallede üretiliyor. Mühendislerimiz Haziran ayında menengiçlere t göz aşısı yapar, Ağustos ayında durgun göz aşısı ile süreç tamamlanır ve 2 yıl içerisinde meyve vermeye başlar. İlçemizde üretilen paşa antep fıstığı kuruyemişcilerin gözdesi, diğer ürünlerde baklavada tercih ediliyor "dedi. 

Yiğitler mahallesinde 20 yıldır fıstık üreticiliği yapan İsmail Akbulut yaptığı açıklamada" 20 dönüm arazimde 1500 Antep fıstığı ile üretim yapıyorum. Antep, paşa fıstığı ve siirt türü fıstık üretiyorum. Bakımına kasım ve aralık aylarında budama yapılır. Mart ayında doğal gübreleme yapıyoruz. Ağustos ayı sonunda hasadına başlıyoruz hasada. Topladıktan sonra makineden kabuğundan ayırdıktan sonra suya atıyoruz. Boş olanlar yukarı çıkar boşları ayırdıktan sonra dolu olanları gölgede kurutuyoruz. Bu yıl fıstığın kilogramı 300 liradan satılıyor. Tarlamda 1.5 ton ürünüm olacak " dedi. 

Yiğitler Mahalle Muhtarı Hayrettin Karakaya ise " Antep fıstığı mahallemizin ana geçim kaynaklarından. Yılda 20 ton fıstık üretiliyor. Mahallemiz sakinleri tarlalarında ürünlerini topladıktan sonra eylül ayı sonu Gaziantep'ten alıcılar gelir. Mahallemize pazar kurulur ve fıstıklarını satarlar. Bizde üretilen fıstığın kalitesi Gaziantep'te üretilenle aynı. Çoğunluğu paşa fıstığı denilen tür yoğun üretiliyor, kalanları ise baklava yapımında kullanılmak üzere alınıyor.  "dedi.

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER