© Manisa Manşet Gazetesi

Demirci’nin tarımını ‘okumuş kızlar’ kalkındıracak

Manisa’nın muhteşem doğası ve bereketli topraklarıyla ünlü ilçesi Demirci’de, tarım üretiminde çeşitlilik ve modernleşme hızla artıyor. Tarih boyunca erkeklerle birlikte toprağı işleyen Demircili kadınlar, artık hem okuyor hem de modern tarımın öncülüğünü yapıyor. Bu idealist isimlerden biri de üniversite eğitimini aldıktan sonra köyüne dönen ve ata yadigarı toprağı işlemeye başlayan Meltem Aka.

Kız çocuklarının eğitimine verilen önemin artması, kadınların hayatın her alanında büyük başarılara imza atmasını da beraberinde getiriyor. Özellikle kısıtlı imkanlara rağmen okumayı başarabilen taşralı idealist kızlar, doğup büyüdükleri köylerini geliştirmek için büyük gayret gösteriyor. Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı İrişler köyünde yaşayan Meltem Aka, ailesinin desteğiyle 3 yıl önce Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir gıda fabrikasında bir süre çalışan Aka, ardından doğup büyüdüğü köyde modern ve doğal tarım yapmak, köylü kadınlara da yol göstermek için ata yadigarı topraklara döndü.

HER SABAH TRAKTÖRÜYLE TARLAYA GİDİYOR

Ailesine ait tarlalarda tamamen organik olarak domates biber, patates, çilek, biber ve lahana üretimine başlayan Meltem Aka, ürünlerini pazarlamak için Meltem’in Çiftliği adında bir de marka oluşturdu. Meltem Hanım’ın en büyük hedefi, köylü kadınları bir araya getirmek ve toprak için verdikleri emeğin karşılığını alabilecekleri bir organizasyon kurmak. Her sabah traktörüyle tarlasına giden ve gün boyu yetiştirdiği ürünlere gözü gibi bakan Meltem Aka’nın en büyük destekçisi annesi. Aka, “Üniversitede gıda üretimi konusunda teorik bilgiler edindim. Şimdi kendi tarlalarımızda öğrendiklerimi pratiğe dökmeye çalışıyorum. Ortaya koyduğum gayret ve kararlılığın en büyük destekçisi annem. Ondan çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum” diyor.

MARKASINI KURDU, ÜRÜNLERİNİ PAZARLIYOR

Anne ve babasıyla tamamen doğal olarak yetiştirdikleri ürünleri, oluşturduğu markayla pazarlamaya başladığını anlatan Aka, “En büyük hayalim, köyümüzde bulunan tüm kadınlara ön ayak olup onların da alın terlerinin karşılığını tam olarak almalarını sağlamak. Toprağı çok seviyorum ve geleceğin de toprakta olduğuna inanıyorum. İnşallah tüm kadınlarla birlikte köyümüzü tarım alanında geliştireceğiz” diye konuşuyor.

MİNE BADAN 

FOTOĞRAFLAR: SADIK DOĞRAMACI

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER