© Manisa Manşet Gazetesi

Domates üreticileri sezonu hüsranla kapattı

Sezona büyük umutlarla başlayan Manisalı domates üreticileri, hasat sezonunu büyük bir hayal kırıklığı ile kapattı. Üreticilerin önemli bir bölümü, önümüzdeki yıl salçalık domates üretimi yapmamayı düşünüyor.

Sezona büyük umutlarla başlayan Manisalı domates üreticileri, hasat sezonunu büyük bir hayal kırıklığı ile kapattı. Üreticilerin önemli bir bölümü, önümüzdeki yıl salçalık domates üretimi yapmamayı düşünüyor.

Girdi maliyetlerinin geçtiğimiz yıla oranla yükselmesi birçok tarım ürününde üreticileri zor durumda bırakırken, hasat sezonunun son dönemine giren salçalık domates üreticileri de sezonu büyük bir hayal kırıklığı ile tamamladı. Tarlalarını ekip biçen ve domateslerini yetiştiren üreticiler, ne yazık ki ürünlerini geçtiğimiz yıl verilen fiyatında altında satmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz sezon ürünlerini 3 TL seviyelerinde satışını yapan üreticilerin ürünü bu sezon 1 TL seviyelerine kadar geriledi. Bazı üreticiler, zarar ettiklerini ve işçi maliyetlerini öne sürerek ürünlerini tarladan bedava bile dağıttı.

PARA ETMEYİNCE TOPLANDIĞI YERE DÖKÜLDÜ
Poyrazdamları Mahallesinin genç çiftçilerinden Ali Özdinç, büyük bir fedakârlıkla yetiştirdiği domatesleri topladı ve 2 tıra doldurarak fabrikaya gönderdi. Özdinç’in söylediğine göre 2 gün boyunca fabrikaları gezen ürünü renk tutmadığı gerekçesi ile fabrikalar ürünü kabul etmedi. Özenle yetiştirilip toplanan domatesler ise tekrar yolculuğuna başladığı tarlaya dönünce tekrar toprağa döndü. 20 Nisan tarihinde fidanları toprağa koyarak başladıkları serüvenin tekrar başladıkları yere toprağa dökerek devam ettiğini ifade eden Ali Özdinç, “2 gündür fabrika fabrika gezen ürünümüzü en son başladığımız yere döküyoruz. Biz üretmeye çalışırken çektiğimiz çile bu. 4 ayımı verdim emek ve para harcadım halimizi görün. Gelecek sene maalesef üretmeyi düşünmüyoruz” dedi.

“GELECEK YIL NE EKECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ”
Tarımda düzenli bir ekim programı olmadığı için büyük zarar ettiklerini söyleyen Üreticilerden Fatih Turanlı ise “Biz ilk defa zarar etmiyoruz. Daha önceki yıllarda da zarar ettiğimiz oldu ama daha çok çalışıp, üretip bunu telafi ettik. Bu yıl tek ürün zarar etse hak ettik diyeceğiz ama artık bu yıl bütün ürünler zarar ediyor. Biz gelecek yıl ne ekeceğimizi bilmiyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz” diye konuştu. Sezon öncesi işletmelerle domatesin kilogramı 3 Lira 25 Kuruş’tan sözleşme yapıldığını anlatan Turanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasat sezonu başlayana kadar çalışmalar çok güzel gitti. Üreticiler olarak bizler hasat sezonuna sıkıntılı başladık. Çünkü salça ihracatı geç başladığı için pazar payı kayboldu. İşletmeler salça stoklarının fazla olduğunu öne sürerek fiyat düşürdü. Şu an salçalık domatesin kilogram fiyatı 1 Lira 50 Kuruş ile 1 Lira 80 Kuruş arasında işlem görüyor. Geçen yıl domatesin dönüm maliyeti 18 bin lira, kilogram fiyatı ise ortalama 4 Lira 50 Kuruş’tu. Bu yıl ise dönüm maliyeti 34 bin lira kilogram fiyatı ortalama fiyatı 1 Lira 60 Kuruş. Geçen yıl 10 Ton domatesten alınan para 45 bin liraydı. Bu yıl 10 ton domatesten alınan para 16 bin lira. Geçen yıl işçi ücretleri 400 liraydı, bu yıl 800 Lira. Kısacası maliyetler yüzde yüz arttı, fiyatlar ise taban yaptı. Üreticilerimizin bazıları domatesleri toplamadan tarlasını sürdü. Bazı üreticiler ise 400 ton salçalık domatesi bedava dağttı. Önümüzdeki yıl domates ekimi azalacaktır”.

ÜRETİCİ SÖZÜN BİTTİĞİ  YERDE
Sözün bittiği yerde olduklarını söyleyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Bu şekilde giderse Tarım Bakanlığımız destek olmazsa çiftçi biter. Tek derdimiz üretmek başka bir amacımız yok. Biz tekrar köylü milletin efendisidir olmak istiyoruz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER