© Manisa Manşet Gazetesi

Erkenci üzüm üreticinin yüzünü güldürdü

Manisa genelinde erkenci üzüm türü olarak kabul edilen Superior Seedless ve diğer sofralık üzüm çeşitlerinin hasadı devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışı ihracatı da gerçekleştirilen sofralık üzümün kilogramı bağlarda 30 ile 35 TL arasında alıcı buluyor. Üzümler Rusya’nın yanı sıra İsveç, İzlanda, Portekiz gibi İskandinav ülkelerine ihraç ediliyor

Üzüm üreticileri, sofralık üzümlerin İskandinav ülkelerine ihracat edilmesi ve oralarda da pazar payının olmasının gelecek için ümitlendirdiğini belirterek, “Özellikle İsveç, İzlanda, Portekiz gibi ülkelerinde sofralık üzümün pazarı olması bizi mutlu etmekte” diyor. Üzüm üreticisi Serhat Akkaya, “Bu yıl Superior Seedless ve diğer sofralık üzüm çeşitlerinin hasadı geçen yıla göre mevsim şartları nedeniyle erken başladı. İç piyasada özellikle İzmir, İstanbul ve Ankara bölgelerinde pazar tezgâhlarındaki yerini alan sofralık üzüm çeşitleri Rusya, Belarus başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine ihracat ediliyor. İhracatçı firmalar örtü altında olan sofralık üzüm çeşitlerini tercih ediyor. Üzüm piyasasının önümüzdeki süreçte daha iyiye gideceğini ümit ediyoruz” dedi.

45 DERECE SICAĞIN ALTINDA ÇALIŞIYORLAR

Sofralık üzüm hasat sezonunun başlaması ile birlikte bölgede hareketli saatler yaşanıyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan işçiler sıcakta zor şartlarda çalışıyorlar. Tarım işçileri, hava sıcaklığının 45 dereceye ulaşması nedeniyle saat 06.00’da işe başladıklarını öğleden sonra saat 14.00’te ise işi bıraktıklarını belirtiyor. Her yıl hasat sezonunda mantar gibi türeyen “tokatçılara” karşı dikkatli olunması konusunda uyaran yetkililer, “Her yıl hasat sezonunda ürünlerin toptan pazarlanması noktasında kendilerine tüccar görüntüsü veren ve halk arasında tokatçı olarak tabir edilen dolandırıcılar ortaya çıkmaktadır. Üreticilerin bu kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz” dediler.

CAN GÜVENLİĞİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

İnsan canının her şeyden önce geldiğini, can ve mal güvenliği alınmadan hiç kimsenin yola çıkmaması gerektiğini de belirten yetkililer, “Sebze ve meyve hasat dönemi nedeniyle tarla, bağ ve bahçelerde çalışan işçilerin kamyonet, traktör ve benzeri araçlarla taşındığını görüyoruz. Maalesef can güvenliği düşünülmemektedir. Açık kasa kamyonet veya traktör gibi araçlara kesinlikle binmeyin” uyarısında bulundu.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER