© Manisa Manşet Gazetesi

Hafsa Sultan Mahalle Muhtarı Zuhal Güneş’in çalışmaları sonuç verdi: Kadınlar güçlendi, mahalle çağ atladı

 

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Hafsa Sultan mahallesinin kadın muhtarı Zuhal Güneş, ekonomik ve sosyal anlamda kentin en geri kalmış bölgelerinden birini kısa süre içinde ayağa kaldırmayı başardı. Kadınları ve çocukları önceleyen projeleriyle mahallesinde eğitim ve istihdam konusuna yoğunlaşan Güneş, aile içi şiddetin de bitme noktasına gelmesini sağladı.

2019 yılında Manisa’nın ekonomik anlamda geri kalmış mahallelerinden olan Hafsa Sultan’da erkek rakiplerini geçerek az farkla muhtar seçilmeyi başaran Zuhal Güneş, 5 yıl boyunca mesai kavramı gözetmeden ve hiçbir ayrım yapmadan mahallenin sorunlarını çözmeye çalıştı. Görev süresi boyunca yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla da yoğun bir işbirliği sürdüren Güneş, 2024 seçimlerinde yoğun istek üzerine yeniden aday olunca bu kez oyların yaklaşık yüzde 70’ini alarak rakiplerini farklı şekilde geçti ve bir kez daha mahalle muhtarı seçildi.

ÖNCELİĞİ KADINLAR VE ÇOCUKLAR

Hafsa Sultan Mahalle Muhtarı Zuhal Güneş’in hikâyesi, hem iş ve sosyal hayatta başarılı olmak isteyen tüm kadınlar hem de mahallesini iyi şekilde yönetmek isteyen tüm muhtarlara ilham verecek nitelikte. Okul ve meslek hayatında birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan Güneş, aynı zamanda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun bir üyesi. Kadınlar ve çocuklar için daha mutlu bir hayatı hedefleyen tüm çalışmaların destekçisi olan Güneş, bu konularda ciddi sorunları olan Hafsa Sultan’a muhtar seçildiğinde öncelikle bu alana yoğunlaştı.

KADINLARLA DERTLEŞTİ, SORUNLARINI ÖĞRENDİ

Zuhal Güneş, 2019 yılında seçildiğinde ilk olarak mahallenin tüm kadınlarına çeşitli vesilelerle ulaştı. Özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan ve aile içi şiddete maruz kalan kadınlar ile çocukları tespit etti. Onlarla çeşitli vesilelerle bir araya geldi. Kimi zaman muhtarlığın önüne masalar koyup tüm kadınları kahvaltıya çağırdı, kimi zaman bir toplu taşıma aracı ayarlayıp kadınları şehir içi veya şehir dışı gezilere götürdü. Dar gelirli bir mahalle sakininin, şehir dışı bir geziye giderken kulağına fısıldadığı “Zuhal Hanım ben hayatımda hiç şehir dışına çıkmamıştım. Kocam beni şehir merkezinde bile dışarı çıkarmıyor. Sayenizde ilk kez ben de bir yerleri görme fırsatı buldum” cümleleri, onu bu çalışmalarında motive eden örneklerden sadece biriydi. Tüm bu sıcak ortamlarda kadınlarla dertleşti, yaşadıkları sıkıntıları öğrendi ve çözüm projeleri geliştirdi.

KADINLARA NE YAPMALARI GEREKTİĞİ ÖĞRETİLDİ

“Bu samimi ortamlarda onlara haklarını anlattım, şiddete uğradıklarında ne yapmaları gerektiğini öğrettim. Birçoğunun haklarından haberi yok” diyen Muhtar Zuhal Güneş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Kadına Yönelik Şiddet Birimi Sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan’dan büyük destek aldığını söylüyor. “Ayrıca Emniyet Teşkilatının ilgilileriyle sık sık bir araya geldik. Hazırlanan broşürleri tüm kadınlarımıza dağıttık. Mahallemizdeki okulumuzda kadınlarımıza KADES’i (Kadın Acil Destek İhbar Sistemi) anlattık. Bunu telefona nasıl yükleyeceklerini tek tek gösterdik” diyor.

BİLİNÇLENDİRME SEFERBERLİĞİ MEYVELERİNİ VERDİ

Mahalledeki kadınları bilinçlendirme seferberliği, kısa sürede meyvelerini verdi. Aile içi şiddetle ilgili ihbarlar gelmeye başladı. Şiddete uğrayan kadın kendisi aramasa bile komşusu arayabiliyordu artık. Gelen bilgiler Emniyet Birimlerine iletildi. Şiddet uygulayan erkekler için adli süreçler işledi. Boşanma olaylarında kadınlar mağdur olmamak için hukuki destek talebinde bulunmaya başladı. Bu bilinçlenmenin mahalledeki erkeklerde bir tepkiye neden olmadığını, aksine olumlu geri dönüşler aldığını belirten Zuhal Güneş, “Kahvede oturan erkekler beni görünce selam veriyor, çay içmeye davet ediyor, bazen de ‘Muhtar Hanım hep kadınları gezmeye götürüyorsun, küstük size’ diye takılıyorlar” diye konuşuyor.

TEMEL NEDEN EĞİTİMSİZLİK VE EKONOMİK SORUNLAR

Dar gelirli mahallelerdeki aile içi şiddet olaylarının öncelikli nedeninin ekonomik sorunlar ve eğitimsizlik olduğunu vurgulayan Muhtar Zuhal Güneş, mahallede eğitim ve istihdam konusunda da çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatıyor. İŞKUR yetkilileriyle görüşmeler yaptığını, mahalledeki tüm işsizler için iş bulmaya çalıştığını ve bunun yanı sıra tüm gün çalışma imkânı olmayan kadınlar için projeler ürettiğini belirten Güneş, “Bir kooperatif kurduk mahallemizde, İlmek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adıyla. Daha çok kırılgan kadın gruplarını burada bir araya getirdik. ŞÖNİM’den (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) çıkan ya da engelli yakını olan kadınları burada istihdam ettik. Hem para kazanıyorlar burada hem de sosyal ve kültürel anlamda güçleniyorlar. Ayrıca okuma yazma kursları düzenliyoruz, birçok mahalle sakini kadın bu kurslarda okuma yazma öğrendi, diploma aldı.” şeklinde konuşuyor.

ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ ORTAM OLUŞTU

Kadınlar için bunlar yapılırken, mahallede suça sürüklenme tehlikesi olan çocuk ve gençler için de boş durmamış Zuhal Güneş. “Özellikle aile içi şiddete maruz kalan ve ebeveynleri ayrı yaşayan çocukların suça sürüklenmesi çok daha kolay oluyor” tespitinde bulunan Güneş, yıl boyunca gönüllü öğretmenler aracılığıyla mahallenin çocuklarına hem çeşitli branşlarda spor hem de okul dersleriyle ilgili kurslar verilmesini sağlamış. Mahalledeki okula güzel bir kütüphane kazandırılırken, muhtarlığın bir köşesi de okulların kapalı olduğu zamanlarda kitap okuma ve ödünç kitap almak için bir kütüphaneye dönüştürülmüş.

ARTIK AİLELER MUTLU, GENÇLER UMUTLU

Muhtar Zuhal Güneş, yapılan çalışmaların sonuçları için geçtiğimiz ünlerde bir de anket yaptırmış. “Çok güzel geri dönüşler aldık. Dar gelirli ailelerde her anlamda olumlu gelişmeler var. Karı kocalar çok daha mutlu, gençler eskiye göre gelecekten daha umutlu. Sokaklarda boş dolaşmalar, kötü alışkanlıklar edinmeler bitti. Bunlar bizi çok sevindiriyor. Ancak ne yazık ki başka mahallelerde sorunlar hala ileri boyutta. Başka mahallelerden bana ulaşan çok kadın var, yardım istiyorlar. Onlara da ulaşmak istiyoruz. Bu konularda her mahalle muhtarına büyük görev düşüyor. Yaşanılan sorunlar kendi sorumluluk alanında olmasa bile mahalleye en çok onlar hâkim ve her türlü sorunun çözümü için mücadele etmeliler” ifadelerini kullanıyor.

MAHALLELİ ONDAN ÇOK MEMNUN

Hafsasultan Mahalle Muhtarı Zuhal Güneş’i mahalle sakini kadınlara da sorduk. Hepsi memnuniyetini anlattı. Büyük çoğunluğunun ondan “abla” diye hitap etmesi dikkatimizi çekti:

Sevim Ülkü Özalan: Muhtarımız çok mükemmel bir insan. Her şekilde işini çok güzel yapıyor. İsteklerimiz olduğu zaman asla kırmıyor. İyi ki bizimle, iyi ki bir kadın muhtarımız var. Her sıkıntı ve sorunda tüm mahallenin ablası, çocukların annesi gibi davranıyor.

Aysel Öztürk: Onun gibi görevini aşkla yapan, kadınları destekleyen mahallesini yuva sayan muhtar çok azdır.

Nilgün Demir: O bizim hem muhtarımız hem de tüm sorunlarımıza çözüm üretmeye çalışan ablamız. Özellikle kadınlara çok destek veriyor, geziler ve eğlenceler düzenliyor. El işi kursları açtırdı mahallemize, kadınların üretmesini sağlıyor. Hepimizi her zaman güler yüzle karşılıyor. Ona minnettarız.

Şenay Çoban: Zühal Hanım mahallemizde sorunlarla tek tek ilgileniyor, sosyal faaliyetler düzenliyor, kadınlara sahip çıkıyor. Elinden gelenin fazlasını yapıyor. Çok çalışkan ve değerli bir insan.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER