© Manisa Manşet Gazetesi

İYİ PARTİ’NİN NE BİRİNCİ PARTİ OLMA NE DE 4 VEKİL HEDEFİ GERÇEKLEŞMEDİ

MANİSA’DA TARİH YAZMADIKLARI KESİN

Önümüzdeki birkaç gün Manisa’da seçime giren siyasi partilerin il bazında aldıkları oylara odaklanacağız ve seçim propaganda süreci boyunca gözlemlerimizi paylaşacağız. İlk olarak Manisa’da oy kaybı yaşayan İYİ Parti ile başlayalım. “Ya tarih yazacağız ya da tarih olacağız” diyerek yola çıkan İYİ Parti kadrolarının tarih yazmadığı artık bir gerçek.  Eski il başkanı Hasan Eryılmaz’ın milletvekili olmak için istifa etmesiyle boşalan il başkanlığına oturan Ali Zafer İksir’in, en az 4 vekil çıkartacağız açıklaması oldukça tartışıldı, gerçeklikten uzak bu açıklama acemice karşılandı. İksir ile beraber milletvekili adaylarının en az 4 hatta 5 vekil hedefini bir çok kez tekrarladığını ve hatta polemiğe dönüştüğü açıklamaları da hatırlıyoruz.

OY KAYBININ SİYASİ BEDELİ OLACAK MI ?

Manisa genelinde 17 bin oy kaybeden İYİ Parti’nin oylarının düşmesine neden olan en önemli nedenin CHP ile yaptıkları ittifak ve seçmenin HDP rahatsızlığı olarak değerlendiriliyor.2018 genel seçimlerinde yeni kurulmuş bir parti olarak seçimlere ilk kez giren İYİ Parti Manisa’da 130 bin oy almış ve oy oranı da yüzde 13,6 olmuştu. Hem kurumsallaşmanın yerleşmeye başlaması hem de üye sayısının arttığını düşünürsek İYİ Parti’nin bu seçimlerde oyunu arttırması bekleniyordu. Kamuoyundaki yanıltıcı anketlerle oluşan algı maalesef sandıkta olguya dönüştü. İYİ Parti’nin aldığı oy sayısı 112 bine oy oranı da yüzde 11,1’e geriledi. Seçmenlerin İyi Parti’den kopuşundaki en büyük neden Akşener’in altılı masadan ayrılıp yeniden oturması olarak bakılıyor. Milliyetçi damarın yüksek olduğu Manisa’daki oy kaybının ise hem CHP-HDP eksenli bir politikaya sessiz kalınması hem de milletvekili adaylarına olan tepkiden kaynaklandığı ağır basıyor. Genel merkez kontenjanı ile ilk sıradan vekil seçilen Şenol Sunat’ın seçim çalışmalarındaki agresif tavırları da seçmeni İYİ Parti’den uzaklaştırdı. İlk sırayı kontenjan adaya kaptıran Hasan Eryılmaz’ın motivasyonundaki düşüklük ile kamuoyunda oluşan negatif süreç de seçmenin umudunu kırdı. Temayül yoklamasındaki ‘şaibe’ iddialarının da oy kaybına neden olduğu bir gerçek.

 

 

Milletvekili seçimlerinde oy kaybeden İYİ Parti Manisa umduğunu bulamayarak meclise 1 milletvekili gönderebildi.  Anketlerde yüzdelik olarak 20 bandı algısı da böylelikle çöktü. İYİ Parti Manisa’da oy oranında 11,1’e geriledi. İYİ Parti’nin ilçelerde aldığı oylara bakıldığında 17 ilçenin 14’ünde düşüş görülüyor. Düşüş olan ilçeler Soma, Kırkağaç, Akhisar, Gördes, Demirci, Kula, Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Saruhanlı, Şehzadeler, Yunusemre, Turgutlu ve Ahmetli oldu. Sadece üç ilçede kısmi bir artış var.

TEMAYÜL’DEKİ ŞAİBE İDDİASI

İYİ Parti’nin bazı illerde temayül yoklaması yaparak milletvekili adayı belirlemesi Manisa’da oldukça tartışıldı. Temayülde altıncı sırada çıkan Orkun Şıktaşlı’nın “temayül yoklaması, eşit rekabet şartlarında yapılmadı: hileli ve bol yanlışlı bir temayül gerçekleşti. Sonuçlarının da ‘sağlıklı ve doğru’ olmadığı tespit edildi. Değerlendirmede diğer kriterler uygulanmadı.” Açıklamasını kimse dikkate almadı. Dikkate alan tek isim Şenol Sunat oldu ancak o da Manisa’da şaibe olmadığını ancak bazı illerde olmuştur açıklaması da temayülün sağlıksız yapıldığını işaret etti.

CHP-HDP İLİŞKİSİ, KANDİL’İN DESTEK AÇIKLAMALARI

Milletvekili aday sıralamasında ilk sıranın genel merkezden atanması İYİ Parti’nin Manisa seçmenini hayal kırıklığına uğrattı. Kendi içinden birini ilk sırada bekleyen seçmen böylelikle ilk darbeyi aldı. İkinci olarak CHP’nin HDP üzerinden bir politikaya evrilmesi de seçmeni oldukça rahatsız etti. HDP’nin PKK ile ilişkisi bir sonraki evreydi ve Kandil’den Kılıçdaroğlu’na destek açıklamaları ikinci bir şok yarattı.

SUNAT’IN AGRESİF TAVIRLARI NEGATİF ETKİ YARATTI

Bir diğer olumsuz gelişme de ilk sıra milletvekili adayı olan Şenol Sunat’ın seçim çalışmalarında sergilediği agresif tavırlar seçmeni uzaklaştırdı. CHP-HDP ilişkisine tepki gösteren bir vatandaşın İYİ Parti’nin burada olmaması gerektiğini söylemiş ve bunun üzerine vatandaş ile uzun süre kamuoyunu meşgul eden bir tartışma yaşanmıştı. Sunat ayrıca bir fabrikada işçilerle görüşmesinde kullandığı ifadeler de ‘tehdit’ olarak algılandı.

4 VEKİL VE BİRİNCİ PARTİ HEDEFİ NE KADAR GERÇEKÇİYDİ?

İl Başkanı İksir’in açıklamaları elbette bir hedefti ancak seçmen nezdinde bakıldığında pek de öyle olmadığı görüldü. İksir bir açıklamasında Manisa’da hedeflerinin birinci parti olup 4 vekil çıkarmak olduğunu söyleyerek,” Manisa’da gün geçtikçe ivme yakalayan partimiz, güçlenerek yoluna devam ediyor. Önümüzdeki seçimlerde partimizi Manisa’da birinci yaparak, 4 vekil çıkarmak hedefimizdir”demişti. Seçim sonuçlarına bakıldığında dört büyük parti arasında İYİ Parti’nin Manisa’da son sırada olduğu görülüyor. 4 vekil hedefinden oldukça uzak olduğu netleşen İYİ Parti’nin Manisa’yı yeterince tanımayan bir vekil ile Manisa’da temsil edilecek olması ilerleyen süreçte seçmen davranışlarında nasıl bir etki yapacağı da henüz bilinmiyor. 

ERYILMAZ YEREL SİYASETE DÖNEBİLİR

En çok hayal kırıklığına uğrayan şüphesiz eski il başkanı Hasan Eryılmaz oldu. Eryılmaz bilindiği gibi partinin en tecrübeli isimlerinden. İl Başkanlığına geldiği ilk andan itibaren hedefim milletvekilliği diyerek niyetini belli etmesi parti üyelerince kabullenilmiş bir gerçekti ancak siyasetin Ankara’daki söz sahipleri buna müsaade etmedi. Parti içi muhalefetin de zaman zaman hedef aldığı Eryılmaz’ın yeniden sürece dahil olması nasıl olur bilinmez ancak en azından milletvekili olma hedefini 5 yıl daha erteledi. Önümüzde bir yerel seçim süreci daha var. Yerel seçimlerde bir makama talip olarak hiç sahaya çıkmayan Eryılmaz bu kez farklı bir sürece girerek sahaya indiğini de görmek mümkün. Siyasetin birçok kez hayal kırıklığına uğrattığı Eryılmaz’ın parti içinde nasıl bir pozisyon alacağını yakın zamanda göreceğiz. ÖZCAN ÖZKAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER