© Manisa Manşet Gazetesi

Köylü kadınların dokuduğu halılar ABD’ye ihraç ediliyor: Demirci’nin halıları dünyayı süslüyor

Köylü kadınların dokuduğu halılar ABD’ye ihraç ediliyor: Demirci’nin halıları dünyayı süslüyor Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Kulalar köyündeki kadınlar, dokudukları birbirinden güzel halıların tamamına yakınını ABD’ye ihraç ediyor. Özel siparişler üzerine birbirinden önemli kişi ve mekanlar için de halı dokuyan köylü kadınlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de halı dokumuş.

 

Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Kulalar köyündeki kadınlar, dokudukları birbirinden güzel halıların tamamına yakınını ABD’ye ihraç ediyor. Özel siparişler üzerine birbirinden önemli kişi ve mekanlar için de halı dokuyan köylü kadınlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de halı dokumuş.

Türkiye’nin en önemli halı üretim merkezlerinden biri olan Manisa’nın Demirci ilçesinde, halı fabrikalarında ve el dokuma tezgahlarında binlerce kişi istihdam ediliyor. Köylerin önemli bir bölümünde kadınlar kendi evlerinde veya kurulan atölyelerde birbirinden güzel ve değerli el dokuması halı üretiyor. Kulalar köyünde yaşayan kadınların çoğu da bu işi yapıyor. Yaklaşık 60 halı tezgahında 100’e yakın kadın çalışıyor. Aldıkları ücret köy şartlarında tatmin edici. Attıkları halı düğümüne göre para kazanan dokumacılar, bir saatte yaklaşık bin 500 düğüm atabiliyor. Sabah 9.00’da başlayıp öğleden sonra 15.00’e kadar çalışan kadınlar, daha sonra da evlerinin işlerini yapıyor.

HEDİYELİK PAHALI HALILAR
Dokunan halıların tamamına yakını ABD’ye ihraç ediliyor. Bu halılar daha çok ‘Uşak kabası’ olarak adlandırılan halı türü. İç piyasaya ise sipariş üzerine dokunuyor. Bunlar daha çok hediyelik olarak takdim edilen düğüm sayısı fazla ve pahalı halılar oluyor. Bu şekilde Cumhurbaşkanı, Başbakan, siyasi parti liderleri, bakanlar, milletvekilleri gibi üst düzey isimlere hediye edilmek üzere halılar dokunmuş. Ayrıca Rahmi Koç Müzesi, İlber Ortaylı Müzesi gibi yerlerde sergilenmek üzere de halılar dokunmuş.

GENÇLER BU İŞE HEVESLİ DEĞİL!
Çalışan kadınların tamamına yakını 40 yaş üzerinde. Yeni nesiller bir hayli zor olan halı dokumaya pek yanaşmıyor. Gençlerin önemli bir bölümü de okumayı tercih ettiği için tezgaha oturmuyor. Dokumacı kadınlar, “Bizden sonra köyde halı dokuyan kadın olmayacak. Şimdiki genç kızlar halı dokumaya pek hevesli değil” diyorlar. Yılın on iki AYI boyunca halı dokuyan kadınlar, kışın odun veya kömür sobasıyla ısınıyor.

ESKİDEN ERKEKLER DE DOKURDU
Aslında eskiden köylü erkekler de halı dokurmuş. Ancak sonrasında birçoğu turizm bölgelerine çalışmaya gittiği için bu iş kadınlara kalmış. Peki kadınlar kazandıkları paraları nasıl değerlendiriyor? Birçoğu aile bütçesine destek oluyor ve okul çağındaki çocuklarının ihtiyaçlarını gideriyor. Bir kısmı evlenecek çocukları için çeyiz düzüyor, bazıları da yatırım yapmayı tercih ediyor.
CÜNEYT HASÇELİK- FOTOĞRAFLAR: SADIK DOĞRAMACI

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER