© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa Barosu kentsel dönüşümü ele aldı

Manisa Barosu, eğitim seminerlerinde son dönemlerde gündemden düşmeyen ‘Kentsel Dönüşüm’ sürecini ele aldı. Manisa Barosu ve Türkiye Barolar Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilen eğitim seminerinde İstanbul Barosu’ndan Avukat Ali Rıza İlgezdi, ‘Kentsel Dönüşüm Süreç Yönetimi’ konusunda bilgilendirdi. 

3-5 SENE İÇİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ DAVA KONULARI ARASINA GİRECEK 

Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona, Baro olarak meslektaşlarının ihtiyaç duyduğu bu tür eğitimlere her zaman önem verdiklerini ifade ederek, 35. konferansı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Baro, “Bu eğitimin farklı bir özelliği var. Bizim düşüncemize göre meslektaşlarımızla yaptığımız görüşme ve analizlere göre önümüzdeki 3-5 sene içinde dava türlerinden birini meşgul edecek en önemli konu kentsel dönüşümdür. Manisa’mızda kentsel dönüşüm olarak baktığımızda Manisa Merkez olsun, Akhisar olsun, Salihli olsun kentsel dönüşüm gerektiren ve kentsel dönüşüm şartları taşıyan binalardan oluşuyor. Dolaysıyla meslektaşlarımızın bu alanda karşılaşacağı sorunlar, dava türleri, tartışmalar, toplantılar ve bu hususlarda yaşacakları hukuki mücadelelerde hem bilgileri yenileme hem de bu alanda bilgi sahibi olmaları adına Manisa Barosu olarak eğitim konularımız arasına kentsel dönüşümü de ekledik. Böyle bir konu olunca aklımıza gelen ilk isim Ali Rıza İlgezdi oldu. Bu konuda önemli çalışmaları ve kitapları bulunuyor. Kendisine bu önemli konuda eğitim verdiği için teşekkür ediyorum” dedi. 


DEPREM TEKRAR KAPIMIZI ÇALINCAYA KADAR AKLIMIZA GETİRMEYECEĞİZ 

Avukatlara Kentsel Dönüşümü anlatan Avukat Ali Rıza İlgezdi, ülkemizin topraklarının yüzde 92’sinin nüfusunun yüzde 70’nin ve sanayinin ise yüzde 75’lik kısmının deprem hattında yer aldığına dikkat çekerek, özellikle de bu rakamlardan dolayı kentsel dönüşümün çok önemli olduğunun altını çizdi. İlgezdi, “Oradaki yüzde 70 ve 75 rakamları var. Nüfusun yüzde 45’i, sanayisinde yüzde 55’i Çorlu’dan girip Sakarya’dan çıktığınız alanda. Bunu niçin söylüyorum. Olası bir Marmara depreminde bu deprem olacak. En iyimser tahminle 100 bin en kötümser tahmini 1 milyon can kaybının olduğu bir süreç yaşacağız. Sizler bizlere yetişemeyeceksiniz. İlk 72 saatte ulaşamayacaksınız. Bu 72 saatten sonraki can kaybı bir sürpriz olmayacak. Enkazdan çıkarılan her can bir mucizeymiş gibi gösterilecek. Dolaysıyla bizim buna hazırlanmamız lazım. Birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış bir olan İstanbul bir yıkımla karşı karşıya. Çünkü iki tarafta yollar kesilecek, köprüler çökecek. Olası bir Marmara depreminde neyle karşı karşıya kalacağımızı biliyoruz. Ama bu toplum bunu unutacaksınız. 6 Şubat’ı unuttuk. Maraş unutuldu, Malatya unutuldu, Hatay unutuldu, unutacaksınız. Kapınız tekrar deprem tarafından çalınıncaya kadar aklınıza getirmeyeceksiniz, getirmiyoruz unutuyoruz. Biz çok iyi biliyoruz ama uygulamadığımız deprem öldürmez bina öldürür. 9.8 şiddetiyle sarsılan Şili’de, 9.6 şiddetiyle sarsılan Arjantin’de artık insanlar depremden dolayı ölmüyorsa bizim yapı tekniğini ve yapı stoğumuzu gözden geçirmemiz lazım ” dedi.  

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER