© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa valilerinin görev süresi Gediz’i kurtarmaya yetmiyor!

 

Manisa’da göreve başladıktan 13 ay sonra merkeze çekilen Vali Enver Ünlü kente veda etmeye hazırlanırken, son 10 yılda 6 valinin değişmesi Manisa’daki sorunların çözümünü de zorlaştırılyor. Hayatını, Gediz Havzası’nın yok olmamasına adayan GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigölldelioğlu, gelen her valiye sorunun büyüklüğünü anlattıklarını ancak çözüme hiçbir valinin görev süresinin yetmediğini söyledi.

Vali Enver Ünlü, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan valiler kararname doğrultusunda merkeze çekildi. Yerine Konya Valisi Vahdettin Özkan atandı. Hayatını, tarih boyunca dünyanın en verimli alanlarından biri olan Gediz Havzası’nın yok olmamasına adayan GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigölldelioğlu, Manisa’da görev yapan valilerin kısa sürede görev yerinin değiştirilmesinin, Gediz’in kurtarılmasına yönelik çabalarını olumsuz etkilediğini söyedi. Kilimcigölldelioğlu, “Gerek Gediz Nehrinde yaşanan kirliliğin önlenmesi, gerekse kuruyan Marmara Gölü’nün kurtarılması yönünde yaptığımız görüşmeler sonucu projeler hazırlandı. Ancak valilerimizin görev yerinin değişmesi ile hazırlanan projelerin bir kısmı yarım kaldı. Bazı projelerde başlamadan rafa kaldırıldı. Gediz Nehrinde ise kirlilik artarak devam ediyor. Gediz havzasının sorunlarını ve çözümünü anlatıyoruz ama çözüm bulamıyoruz. Sorunların çözümü noktasında GEMA Vakfı Yönetim Kurulu olarak bizler, Manisa’da görev yapan valilerimizin kısa vadede görev yerinin değiştirilmesini istemiyoruz” dedi.

SU KITLIĞI ENDİŞE VERİCİ BOYUTLARDA
Gema Vakfı’nın kurulduğu tarih olan 11 Ağustos 1995’ten bu yana Gediz Havzasında erozyon ve çevre kirliliğinin önlenmesi, toprağın, suyun, havanın ve yeşil bitki örtüsünün korunması ağaçlandırma ve de bölgenin çevre koruma çizgisinde kalkınması için Türkiye çapında tanıtım, Gediz Havzasında araştırmalar yaparak bu yönde projeler geliştirildiğini belirten Kilimcigölldelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “GEMA Vakfı’nın sorumlu olduğu bölge, Gediz Nehrinin doğduğu Murat Dağı’ndan başlayarak İzmir- Foça yakınlarında döküldüğü deltaya kadar elliye yakın yan dereyi içine alan Uşak, Kütahya, Manisa, İzmir, Denizli illerinin bir kısmının bulunduğu alan kadardır. Son yıllarda Gediz havzasında iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşanan su kıtlığı da endişe verici bir noktaya geldi.

GEDİZ ARTIK BEREKET DEĞİL ZEHİR SAÇIYOR!

Temiz Gediz, Temiz Körfez Projesi kapsamında önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Vakfın Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz dört günlük yerinde inceleme gezisinde ortaya çıkan tablonun çok vahim olduğunu gördük. Gediz havzasında yaşanan ve her geçen gün artarak devam eden kirlilik 1990 yılından itibaren başladı. Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin 401 kilometrelik gizemli yolcuğu temiz başlıyor, kirli akıyor. Gediz Nehri artık bölgeye bereket değil zehir saçıyor.

MARMARA GÖLÜ TAMAMEN KURUDU
Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü, iklim değişikliği ve kuraklık, vahşi sulama ve sulama sezonlarında yapılan yanlış planlama nedeniyle 2021 Yılı Ağustos ayında tamamen kurudu. Üç yıl önce sular ile kaplı olan göl sahası bugün tarım arazisine dönüştürüldü. Hani derler ya su hayattır, ancak suyun kıymetini susuz kalınca anlıyoruz. Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü’nün durumu ortada. Artık vahşi sulamadan vazgeçilmelidir. Gediz Havzasında araziler damla sulama sistemi ile sulanmalıdır. Ayrıca Bozdağ’dan gelen sular boşa değil, Ahmetli Regülâtöründen otopomp sistemiyle Marmara Gölüne bırakılmalıdır. DSİ Hazırladıkları projeyi bir an önce hayata geçirmelidir.” HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER