© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa'da tarım ihracatında artış

Ülkemizin en önemli tarım kentlerinden biri olan ve birçok üründe ilk sıralarda yer alan Manisa’da üretilen ürünler dünyanın birçok ülkesinde sofraları süslüyor.

Ülkemizin en önemli tarım kentlerinden biri olan ve birçok üründe ilk sıralarda yer alan Manisa’da üretilen ürünler dünyanın birçok ülkesinde sofraları süslüyor. Manisa’da kuru meyve mamulleri, meyve sebze mamulleri, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, tütün, zeytin zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile yaş meyve sebze sektörü olmak üzere tarım sektörlerinde ilk 5 ayda 370 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre 10 milyon dolarlık bir artış var. 


Bu sektörlerden aylık bazda sadece meyve sebze mamullerinde artış olurken, diğer sektörlerde ise azalış var. 5 aylık ihracatta ise hububat, su ürünleri ile yaş meyve sebze sektörlerinde azalış, kalan diğer sektörlerde ise artış var. 


KURU MEYVE İHRACATI 110 MİLYON DOLARI GEÇTİ  
Manisa’da sektörlerde en fazla ihracat yapan 4. sektör olan Kuru meyve mamulleri sektörü tarım alanında 110 milyon dolarlık ihracatla ilgi sırada yer alıyor. Mayıs ayında 20 milyon dolarlık ihracat elde edilirken, ilk 5 ayda edilen ihracat yüzde 33,2 artarak 83 milyon dolardan 110 milyon dolara yükseldi. Özellikle de kuru üzüm ihracatı bu artışta önemli bir sahibi.


MEYVE SEBZE VE MAMULLERİ AYLIK VE TOPLAMDA ARTAN TEK SEKTÖR 
Meyve sebze ve mamulleri sektörü hem aylık bazda hem de toplamda ihracatını artıran tek sektör oldu. Tarım alanında geçen yıl 3. Sırada yer alan sektör bu yıl Mayıs ayında yüzde 6 artarak 14,5 milyon dolardan 15,4 milyon dolara yükselerek ikinci sıraya yükseldi. 5 aylık ihracatta ise yüzde 5,2’lik artışla 78 milyon dolardan 82,6 milyon dolara yükseldi. 


HUBUBAT BAKLİYAT 76 MİLYON DOLARA GERİLEDİ 
Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri üçüncü sırada yer aldı. Aylık bazda yüzde 9,4’lük düşüyle 15,8 milyon dolardan 14,3 milyon dolara gerilerken, toplamda ise yüzde 14,4’lük düşüşle 89 milyon dolardan 76 milyon dolara düştü. 


TÜTÜN İHRACATINDAN 38 MİLYON DOLAR 
Tütün ihracatı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 7,8 milyon dolardan 7,2 milyon dolara geriledi, toplamda ise yüzde 3,5 artarak 37 milyon dolardan 38 milyon dolara yükseldi. 


ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA AYLIK BAZDA YÜZDE 32,1 AZALMA 
Zeytin ve zeytinyağı ihracatı aylık bazda yüzde 32,1 azalarak 9 milyon dolardan 6 milyon dolara düştü, toplamda ise yüzde 3,3 artarak 30 milyon dolardan 31 milyon dolara yükseldi. 


SU ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ 
Su ürünleri hayvansal mamuller ihracatı aylık bazda yüzde 21,7 düşerek 6 milyon dolardan 4,8 milyon dolara, toplamda ise yüzde 30,5 azalarak 35,7 milyon dolardan 24,8 milyon dolara geriledi. 


YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI AZALDI 
Yaş meyve sebze ihracatı aylık bazda yüzde 3,8 toplamda ise yüzde 8,7 azalarak 7,5 milyon dolardan, 6,8 milyon dolara geriledi.

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER