© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa’daki bu köprü 500 yıldır ayakta

Manisa’nın Kula ve Selendi ilçeleri arasında yer alan ve 15’inci yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen Hoca Seyfettin Köprüsü, yaklaşık 500 yıldır hizmet veriyor. İbni El-Hac Saruhan tarafından yaptırılan köprü, 50 metre uzunluğunda ve 4,15 metre genişliğinde.

Kula’ya 13 kilometre uzaklıkta Gediz Nehri üzerinde Selendi ile Emir kaplıcalarına yüzyıllarca ulaşımı sağlayan tarihi köprü 50 metre uzunluğunda 4,15 metre genişliğinde olup 11 metre açıklığında, 8 metre yüksekliğinde iki büyük gözü olmakla birlikte, güney tarafında iki boşaltma gözü bulunmakta.

Türk Beylerinden Saruhanoğlu Ailesinden Hacı Saruhan oğlu Hoca Seyfettin İbni El-Hac Saruhan tarafından yaptırılan köprü, halk arasında Boğaz Köprüsü, Bahas Köprüsü ve Hoca Seyfeddin köprüsü olarak da bilinmekte. Alan Rehberi Sabahattin Argaç, “Gediz Nehri üzerinde bulanan tarihi köprüler, kültür turizminin gelişmesine katkılar sağlayacak önemli maddi kültür kalıntılarıdır. Tarihi köprüler, havzadaki eski ulaşım güzergâhlarının belirlenmesinde ve ulaşımda fonksiyonel sürekliliğin ortaya konulmasında önemli kalıntılardır” dedi.

HOCA SEYFETTİN BİRÇOK ESER BIRAKTI

Kula-Selendi arasında yer alan 15’inci yüzyılın sonlarında,16’ncı yüzyılın başına rastlayan bir dönemde Hoca Seyfettin İbni El-Hac Saruhan tarafından yaptırılan köprünün tarihin derinliklerinden günümüze ışık tuttuğunu belirten Argaç, “Köprünün iki büyük gözü olmakla birlikte, güney tarafında iki boşaltma gözü bulunmaktadır. Gözlerin hepsi sivri kemerlidir. Büyük gözler için yapı malzemesi olarak düzgün kesme taş kullanılmıştır. Duvarlar ve küçük gözler moloz taş örgüye sahiptir. Köprünün duvar örgüsü üzerinde 1910 tarihli tamir kitabesi bulunmaktadır. Hoca Seyfettin Köprüsü, halk arasında Boğaz Köprüsü veya Bahas köprüsü olarak da bilinmektedir. Kula’da 10 Köprü ve Kurşunlu Camii’nin dışında muallimhane, zaviye ve kervansaray da inşa ettirmiş ve bu eserlerine birçok vakıflar bırakmış olan Hoca Seyfettin, Kula’nın imarında rol oynayan önemli tarihi şahsiyetlerden biridir” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER