© Manisa Manşet Gazetesi

Manisalı çiftçi en çok neye para harcıyor?

 

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Manisa’daki üreticilere ilişkin çarpıcı bir araştırma yapıldı. Manisa’nın 86 kırsal mahallesindeki 446 çiftçiyle yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilen araştırma sonuçlara göre, tarımda kayıt dışı istihdam ve sosyal güvencesizlik önemli bir sorun. Araştırmaya göre çiftçilerin yüzde 66’sı sigara, yüzde 48’i alkole ciddi oranda para harcarken yüzde 41’i sigorta primlerini düzenli ödemiyor.

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ergün Metin, memleketi Manisa’da çiftçilerin sorunlarını konu edinen önemli bir araştırmaya imza attı. “Türkiye’de Tarımda Bağımsız Çalışanların Sosyal Güvenliği: Manisa Örneği” adlı çalışma, Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Türkiye’deki tarım verilerini karşılaştırırken Manisa özelinde tarım ve üreticiyi yakından irdeliyor. Manisa’nın 17 ilçesindeki 86 kırsal köyde 446 çiftçiyle yapılan anket sonuçlarının da yer aldığı araştırmada, Manisalı üreticinin sosyal ve ekonomik durumu ile yaşam tarzı konusunda ilgili önemli tespitlere yer verildi.
SİGARAYA VE ALKOLE ÇOK PARA HARCANIYOR
Manisa’nın da içinde yer aldığı TR33 bölgesinde tarımda kayıt dışı istihdam oranının yüzde 81 olduğuna işaret edilen raporda, kadınlardaki kayıt dışı oranın ise yüzde 94’lere kadar çıktığı belirtildi. Tarımda istihdam edilenlerin yüzde 90’dan fazlası da ilköğretim ve altında eğitim alan kişilerden oluşuyor. Çiftçilerin yüzde 41’inin sigorta primlerini düzenli ödemediği belirtilen araştırmada, buna en büyük gerekçenin ‘gelir yetersizliği’ olarak gösterildiği ancak diğer yandan 2022 rakamlarıyla çiftçilerin sigaraya aylık ortalama 985 TL, alkole ise 711 TL harcadıkları belirtildi.
SİGARA ARTTIKÇA SİGORTA ÖDEMESİ AZALIYOR
Yüzde 80’i ilkokul ve ortaokul mezunu olan üreticilerin yüzde 66’sı sigara, yüzde 48’i alkol kullandığını belirtti. Sigara kullananların yüzde 66’sı aylık 500 TL ile 1000 TL arasında (2022 rakamlarına göre) sigara masrafının olduğunu, alkol kullananların yüzde 45’i de aylık 500 TL ile 1000 TL arasında (2022 rakamları) alkol masrafının olduğunu belirtti. Araştırmada, “Katılımcılar aylık ortalama 985 TL sigara harcaması, 711 TL alkol ve 200 TL şans oyunları harcaması yapmasına karşın, yüzde 41’i primlerini düzenli olarak ödeyemediklerini belirtmiştir. Primlerini düzenli olarak ödeyemediğini beyan eden katılımcıların yüzde 82’sinin sigara harcamasının 500 TL’nin üzerinde olduğu görülmektedir. Bu testin sonucu göstermektedir ki katılımcıların primlerini düzenli olarak ödeyememelerinin tek nedeni gelir yetersizliği değildir.
“NİYE ÖDEYEYİM Kİ, NASIL OLSA AF GELİR!”
Eğitim seviyesi, sosyal güvenlik bilinci düzeyi ve prim aflarının yarattığı rahatlığın da sigortalıları primlerini düzenli ödemekten alıkoyduğuna işaret edilen araştırmada, “Yüz yüze anket görüşmeleri yapılırken bir katılımcının sarf ettiği sözler de bu durumu çok net açıklamaktadır. Görüşme sırasında primlerini düzenli ödemediğini beyan eden katılımcıya, neden primlerini düzenli ödemediği sorulduğunda, ‘Niye ödeyeyim ki nasıl olsa af gelecek. O paraya iki buzağı alır beslerim, paramı kazanırım’ cevabı alınmıştır” denildi.
ARAŞTIRMAYA MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ’NDEN ÖDÜL
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Doktora Programı mezunu Dr. Ergün Metin, “Türkiye’de Tarımda Bağımsız Çalışanların Sosyal Güvenliği: Manisa Örneği” konulu araştırma teziyle Mülkiyeliler Birliği tarafından düzenlenen Prof. Dr. Cahit Talas Sosyal Politika Ödülleri programında “Övgüye Değer Kategorisi”nde ödül aldı.MİNE BADAN 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER