© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa'nın seri katilleri

Dünya çapında seri katil olayları sıklıkla görülmektedir. Türkiye’de ise birçok ülkeye göre çok daha az seri katil bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise Manisa’da bulunmuştur. Manisa’nın seri katillerini sizler için derledik.

Anormal kişisel bozukluklar sonucu, 30 günden daha uzun bir zaman diliminde 3 veya daha fazla kişiyi öldüren şahıslar kriminolojik olarak seri katil olarak adlandırılır. Seri katiller, toplumu derinden sarsan ve kolluk kuvvetlerini zorlayan suçlulardır. Bu suçlular toplumda büyük bir korku yaratırken suç dünyasının da en korkutucu yönünü temsil ederler.

Dünya çapında seri katil olayları sıklıkla görülmektedir. En çok seri katilin bulunduğu ülke ise ABD’dir. ABD’yi ise sırasıyla Brezilya, Rusya, İngiltere, Güney Afrika, Kanada, Almanya, Fransa, Avusturalya ve Meksika takip eder. Türkiye’de ise bu sayılı ülkelere göre çok daha az seri katil bulunmaktadır.

Türkiye’de seri katillerin varlığı, toplumsal değişim, psikolojik rahatsızlıklar ve adalet sistemiyle ilgili sorunlar gibi çeşitli faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkar. Ancak bu olgulara rağmen genel suç profili incelendiğinde toplumsal şiddetin daha düşük seviyelerde olduğu söylenebilir. Nüfusun yoğun olduğu ve sosyo-ekonomik problemlerle boğuşan büyük şehirler seri katil olaylarının ve bu tür suçların daha sık görüldüğü yerler olarak dikkat çekmektedir. Seri katil vakaları belirli bir bölgede yoğunlaşmazken, suçların ülkenin çeşitli yerlerinde zaman zaman ortaya çıktığını söylenebilir. Yakın zamanda Manisa’da da seri katil olayları gözlenmiştir. Seri katillerden bazıları Manisa’da suç işlerken bazıları ise tedavi amaçlı Manisa’da bulunan Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde gözetim altında tutulmuştur. Bunlardan halk arasında en çok tanınanı ise "Çivici Katil" olarak da bilinen Süleyman Aktaş’tır. Aktaş’ın dışında Manisa’da birçok seri katil bulunmuştur. Bu seri katiller ise şu şekildedir;

"Çivici Katil" Süleyman Aktaş: Süleyman Aktaş, Antalya’da Başkomiser Nuri Keski’i öldürdükten sonra tutuklanmıştır. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde 4.5 yıl tedavi gördükten sonra tedavisi bitince taburcu olup Denizli’ye köyüne dönmüştür. 1994 yılında ise dört komşusunu boğarak öldürüp daha da kötüsünü yaparak kafalarına çivi çakmıştır. Bu sebeple Çivici Katil olarak anılan Aktaş. Olaylar sonrası 2 kişiyi daha öldürmüştür. Aktaş son olarak Manisa’da yerleştirildiği Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden de kaçmış ancak tekrardan yakalanmıştır.

Atalay Filiz: Türkiye genelinde bilinen ve uzun süre aranan bir seri katildir. İlk olarak İzmir ve Ankara'da işlediği cinayetlerle tanınmış, ancak yakalanmadan önce Manisa'ya yakın bölgelerde de izler bırakmıştır. Yakalandığı dönemde birkaç farklı ilde cinayetler işlediği anlaşılmıştır. İzmir'de bir öğretmeni öldürdükten sonra izini kaybettiren Atalay Filiz, daha sonra Manisa bölgesine yakın yerlerde gizlenmiş ve burada izlenmiştir. Yakalanana kadar geniş bir bölgeyi kapsayan bir kaçış süreci yaşamıştır.

İZMİR CANAVARI: "İzmir Canavarı" olarak bilinen Ayhan Kartal ise İzmir'de 1985'te 13 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edip öldürmüştür. Kartal 1 yıl akıl hastanesinde kalıp çıktıktan sonra da pedofil seri katil tecavüz ve cinayetlerini sürdürmüştür. 1989yılında  9 yaşındaki bir çocuğu da tecavüz ettikten sonra öldürmüştür. Yeniden akıl hastanesine konulan Kartal, 1 yıl sonra hastaneden kaçmıştır. Kısa bir süre sonra yeniden yakalanan Kartal akıl hastanesine konulmuştur. Yakalandığındaki ifadesinde, "İçimdeki bir ses çocuklara yaklaşmamı söylüyordu. Ancak çocuklarla ilişki kurabiliyordum" diyen Kartal, 2000 yılında Manisa'da akıl hastanesinde kaldığı koğuştaki arkadaşlarınca bıçaklanarak öldürülmüştür.

Necati Akpınar: Manisa’da yaşamış olan Necati Akpınar, "seri eş katili" olarak bilinen bir suçludur. 1984'ten 2021'e kadar üç kadını öldürmüştür. Akpınar’ın ilk cinayetini 1984’te işlemiş, daha sonra 1999’da çıkan af yasasından yararlanarak cezaevinden çıkmıştır. Son olarak, 2021’de Mutlu Menekşe adlı kadını öldürmüştür. Kızı Alev Sevindik, babasını ihbar ederek polise olayları anlatmış ve Akpınar’ın cinayeti nasıl işlediğini açıklamıştır. Bu cinayet, Akpınar’ın yaşadığı korkunç bir seri cinayet zincirinin parçası olarak kayıtlara geçmiştir​.

 

MİNE BADAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER