© Manisa Manşet Gazetesi

Milli Mücadele’nin kaderini Manisa’daki bu köprü belirledi!

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bulunan 199 Nolu Viyadük (altından su seçmeyen köprü), Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının önemli simgeleri arasında yer alıyor. Yunanlıların Anadolu’daki askerlerine tonlarca mühimmat taşıyan trenin bu köprüden geçerken Demircili Akıncılar süvarilerinden Parti Pehlivan tarafından bombalanarak imha edilmesi, savaşın kaderini değiştiren olaylardan biri olarak kabul ediliyor.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bulunan 199 Nolu Viyadük (altından su seçmeyen köprü), Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının önemli simgeleri arasında yer alıyor. Yunanlıların Anadolu’daki askerlerine tonlarca mühimmat taşıyan trenin bu köprüden geçerken Demircili Akıncılar süvarilerinden Parti Pehlivan tarafından bombalanarak imha edilmesi, savaşın kaderini değiştiren olaylardan biri olarak kabul ediliyor.


Araştırmacı Yazar İbrahim Çiçek’in  “Alaşehir’de Köprü Olayı” olarak anlattığı hadise, Kurtuluş Savaşı’nın dilden dile anlatılan destanlarından biri olarak biliniyor. Çiçek’in kızı Semiha Çiçek tarafından belgeleriyle de ortaya konan anlatıya göre, İnönü savaşlarında yenilen Yunan Askeri Birliğinin Atina’dan yardım istemesi üzerine gönderilen Yardım Birliği ve mühimmat İzmir’e ulaşır. Basmane Tren Garı’ndan gelen mühimmatlar vagonlara yüklenir ve takviye birliği ile birlikte cepheye sevk edilir. O tarihlerde İzmir’de bulunan vatansever bir Türk (İngiliz Kemal), Yunan Başkomutanlığının evinde katıldığı toplantılarda kendisini Amerikan film muhabiri olarak tanıtır ve cephede film çekmeye geldiğini anlatarak inandırır. Onlardan aldığı bilgileri de gizlice bir şifre ile Ankara’ya ulaştırır.


ATATÜRK TREN İÇİN SUBAY GÖREVLENDİRDİ
İşte bu bilgilerden biriside Yunan Yardım Birliğinin trenle cepheye gitmesi olayıdır. Ankara’da bulunan Mustafa Kemal Paşa bu şifreyi alınca Denizli’de bulunan bir numaralı istihbarat subayı Fahri Akçakoca’yı görevlendirir. Yunan takviye gücünün durumunu öğrenip kendisine bildirmesini ister. Fahri Akçakoca bir atla Denizli’den hareket eder ve Öğleye doğru Alaşehir’e gelir. İstasyonda Yunan idaresinde bulunan trene binerek Salihli’ye gelir. Tren durur durmaz su içmek bahanesi ile çeşmenin başına gider. Birçok yolcu su almak için nöbet bekler. Kimi su içiyor, kimisi de elindeki testiyi doldurmaya çalışıyordu. Fahri Akçakoca bunu fırsat bilip, nazarı dikkati celp etmeden etrafı gözden geçirir. İstasyon civarında kahveye giren Fahri Akçakoca çok sayıda Yunan askerinin nöbet tuttuğunu fark eder. Kıyafetinden anlaşılan demiryolu görevlisi kahvede boş yer olmadığı için yanına oturur. Fahri Akçakoca, görevli ile sohbet ederken Tren istasyonunun batı kısmında ikinci hatta duran trenin, cephane treni ve vagonların çok ağır olduğunu öğrenir. Gerçekten de yedi vagon cephane, çoğu da yedi buçukluk obüsler. Diğer vagonlarda el bombası ve piyade fişeği var.


PARTİ PEHLİVAN TREN GEÇERKEN KÖPRÜYÜ PATLATTI
İstihbarat subayı Fahri Akçakoca demir yolu görevlisi ayrıldıktan sonra durumu İzmir’de bulunan adrese bildirir. Demirci ile Gördes arasında bulunan Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey’in başında bulunduğu Akıncı Müfrezesine bir şifre ulaşır. İbrahim Ethem Bey bu şifreyi çözdüğünde İzmir’den bir yardım treni gelmektedir. Bu trenin Eşme’den ileri geçmemesi gerekiyordur. Gönderilen mesajı Mustafa Kemal Paşa çözer ve ormanda dinlenen 40 kişilik Akıncı Müfrezesini toplar ve olayı anlatır. 12. Akıncı Müfrezesi Komutanı Parti Pehlivan görevlendirilir. Tam teçhizatlı olarak bir gecede Kula’nın doğusundan geçip Alaşehir ile Eşme arasında bulunan 199 Nolu Viyadüğü (altından su seçmeyen köprü) sabahın erken saatlerinde tutarlar, trenin Eşme’den ileriye geçmemesi için köprünün muhtelif yerlerine dinamit koyarlar. Tren geçeceği sırada dinamitler patlar ve köprüden aşağı düşer. Böylece tren köprüden geçemez.


TREN UŞAK’A GİDEMEDİ, MÜHİMMAT ULAŞAMADI
Olayın şahitleri, yaşananları şu şekilde anlatıyor: “Malzemeler ve vagon parçaları havada uçuşuyordu. Köprü ile beraber üzerindeki yedi vagon ve üç lokomotif de o yüksek köprüden aşağı düştü. Yere çarpan düşman top mermileri de patlamaya başladı. Patlamanın şiddetinden bulunduğumuz yer sallanıyordu ve biz deprem oluyor sandık. Böylece yunan takviye treni 199 Nolu Viyadük köprüsünden uşak tarafına geçemedi. Böylece bu görevi yerine getirmenin sevinci şehit makbule ve eşi Halil Efe’nin ve daha nice şehitlerimizin intikamı alınmış oldu.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER