© Manisa Manşet Gazetesi

Restore edilen camiye yanlışlıkla köprü kitabesi konmuş!

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Adala mahallesinde bulunan ve 14. Yüzyıldan bu yana çeşitli onarımlar geçirerek günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi Hızırpaşa Camisi’nin duvarında bulunan kitabenin, aslında bir köprüye ait olduğu ve restore sırasında yanlışlıkla camiye eklendiği ortaya çıktı.

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Adala mahallesinde 15. asırda yapılan ancak zamanla yıkılan Nasuh Paşa Köprüsünün kitabesi, yaklaşık 500 metre yakındaki Hızırpaşa Camisi’nin restorasyonu sırasında yanlışlıkla cami duvarına eklendi. Araştırmacı Yazar İbrahim Çiçek’in “Tarih İçinde Adala ve Köyleri" ismini verdiği kitabında bu duruma yer verilmesine karşın, kitabe cami duvarında durmaya devam ediyor. Kitapta, konuyla ilgili şu bilgilere yer veriliyor: “Tarihi köprüler, havzadaki eski ulaşım güzergâhlarının belirlenmesinde ve ulaşımda fonksiyonel sürekliliğin ortaya konulmasında önemli kalıntılardır. Köprülerin bir kısmı da ahşap malzemeyle yapılmıştır. Ahşap köprüler, zamanla tahrip olmuş; ortadan kalkmış ya da taşkın sularıyla yıkılmıştır.


TARİHİ KÖPRÜ YIKILDI, KİTABESİ KALDI

Bu köprülerden birisi de Sultan III. Murat’ın saltanat döneminin (1574-1595) Harem-i Hümayun Ağalarından Nasuh Ağa’nın inşa ettirdiği taş köprü. Tarihi Hızırpaşa Camisi’nin güney duvarındaki kırık mermer hitabe, 15. yy’ da 500 metre kadar kuzeyinde kurulan ama tamamen yıkılıp yok olduğu için anısı vakıf defterleri kayıtları içinde kalan taş köprüye ait ve muhtemelen bir büyük onarım sırasında bulunup cami duvarı örgüsüne yerleştirilmiştir. Osmanlı Arşivi’nde bulunan 18 Temmuz 1580 tarihli bir belgeden, Adala içinde şimdiki regülatör köprüsünün kuzey yanında, Sultan III. Murat’ın saltanat döneminin (1574-1595) Harem-i Hümayun Ağalarından Nasuh Ağa’nın inşa ettirdiği eski bir köprü var ve bu köprü zamanla yıkılmış.”

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER