© Manisa Manşet Gazetesi

TERE   OTUNUN   FAYDALARI

 

 

Koyu  yeşil  yaprakları  hızla büyüyen tere aslen, turpgiller/lahanagiller ailesinden bir bitkidir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişmesiyle birlikte daha çok Akdeniz, Ege ve Marmara  bölgelerinde yetişir. Biberimsi, acı ve keskin bir tadı olması nedeniyle herkes tarafından sevilerek tüketilemeyeceğini kabul etmekte birlikte sağlımız için yararlarını anlatınca tercih sebebi olabilir.

Bitkinin aslında kendisini  dış  etkenlerden  korumak için var olan, ancak bitkiyi tüketenlere de aynı yararı sağlayan fitokimyasallar  olarak adlandırılan bileşenler oldukça fazla bulunur. Antioksidan etkisi güçlü olan bu bileşenlerin  yanı sıra A, C, E ve K vitaminleri, Folik asit (B9 vit.) Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Potasyum ve Fosfat gibi mineralleri bulundurur. Linoleik yağ asidi içeriğini de taşıyan tere otu diyet lifi bakımından da oldukça zengin bir bitkidir. 

 

Aslına bakılırsa tere otunun, vücudun kış aylarına hazırlanmasında büyük katkısı olur. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve içeriğindeki  yoğun  demir  ile hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür. Ayrıca  astım, bronşit, öksürük gibi şikayetlerin semptomlarının hafiflemesinde   destek olur.K vitaminin  bilindiği  üzere vücutta  kemik dokusunun  oluşumu, parçalanması ve emilimi gibi işlevlerde önemli yeri vardır. Dolayısıyla  tere  otu tüketimi  ihtiyaç duyulan K vitaminini sağlar ve  kemik sağlığını güçlendirir. Toplumumuzda C vitamini denilince akla ilk gelen limon, portakal gibi narenciye grubu besinlerdir. Oysa koyu yeşil yapraklı sebzelerde de en az narenciye grubu kadar  C vitamini bulunur. Tere otu C vitamini zengini bir besin olarak yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir ve vücudu hastalıklara karşı dirençli  hale  getirir. Aynı zamanda vücuda  besinler ile aldığımız demir mineralinin emilimini arttırarak anemi (kansızlık) şikayeti olanlara yarar sağlar.

Yapılan   bazı araştırmalar  terenin toplam kolesterol, trigliserid  ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir. Emziren anneler için yararına gelecek olursak, tere prolaktin hormonunu uyarıcı etkiye sahiptir. Prolaktin anne vücudunun süt üretmesini tetikleyen önemli bir hormondur, bu sayede annelerin süt üretimi için uygun ortam sağlanmış olur.

Yararları saydıkça çoğalan tere otu kan akışını hızlandıran bir etkiye de sahiptir. Kanın pıhtılaşmasını geciktirebilir  ve  kanın durmasını zorlaştırabilir. Bununla beraber kan glukoz seviyelerini olması gerekenden  fazla düşürebilir.Bu nedenle  bir rahatsızlığı olan yada kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin hekime danışmaları gerekir. Tere otunun yan etkilerinden fazla etkilenmemek için  yaklaşık 10-12 gram  haftada 3 ya da 4 kez yemeklere ilave edilebilir. Salatalarda çiğ tüketim isteniyorsa yaprak veya gövdesi 10-15 adeti çok geçmeyecek şekilde tüketilebilir.

 

 

 

Sağlıkla kalın…

 


 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER