Türkiye ortalamasına göre sigara 2 kat, alkol 3 kat fazla tüketiliyor: Manisa’da sigara ve alkol alarmı!
Manisa Haberleri
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) öğretim üyeleri tarafından yapılan bir araştırmada, Manisa’da yaşayan vatandaşların yaklaşık yüzde 60’ının sigara, yüzde 40’ının ise alkol kullandığı ortaya çıktı. Bu oranlar, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) Türkiye için belirlediği yüzde 30,7’lik sigara tüketiminin 2 katı, yüzde 12’lik alkol tüketiminin ise 3,3 katı.
MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Şaşman Kaylı ile Öğretim Üyesi Gözde Yılmaz tarafından bir süre önce yapılan Toplumun Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanan Bireylere Yönelik Tutum ve Davranışları: Manisa İli Örneği adlı araştırmada, bağımlılık yapan maddelere karşı tutumların yanı sıra bu maddeleri kullanma oranına ilişkin de çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Gönüllü 396 kişi ile yapılan araştırmada, katılımcılara sigara, alkol veya uyuşturucu kullanıp kullanmadıkları ile bu maddeleri kullanan veya madde bağımlılığı nedeniyle tedavi olan kişilere yönelik bakışları soruldu.
YÜZDE 60 SİGARA, YÜZDE 40 ALKOL KULLANIYOR
Araştırmaya katılanlardan 168’i sigara kullanmadığını, 219’u ise farklı periyotlarla sigara kullandığını belirtti. Bunlardan 116’sı her gün en az bir paket sigara tükettiğini, 9 kişi ise sigarayı bıraktığını ifade etti. Katılımcılardan 238’i hiç alkol kullanmadığını ifade ederken, 158’i çeşitli periyotlarla alkol aldığını söyledi. Ayrıca araştırmaya katılanların 379’u hiç uyuşturucu madde almadığını, 17’si ise uyuşturucu kullandığını belirtti. Bu rakamlara göre, yapılan araştırma esas alındığında Manisa’daki vatandaşların yaklaşık yüzde 60’ının sigara, yüzde 40’ının alkol kullandığı ortaya çıkıyor.
UYUŞTURUCU KULLANIMI DA ORTALAMANIN ÜSTÜ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Türkiye’de insanların yüzde 30,7’sinin sigara, yüzde 12,1’inin ise alkol kullandığı öngörülüyor. Uyuşturucu kullanma oranı ise yüzde 3,1 olarak tahmin ediliyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre, Manisa’da uyuşturucu kullanma oranı yaklaşık yüzde 4,1. Bu rakamın da Türkiye ortalamasının üste olması dikkat çekiyor. Araştırmaya katılan vatandaşlar, aile veya çevrelerinde sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile bu konularda tedavi gören olup olmadığı yönündeki soruları da cevapladı.
MADDE BAĞIMLILIĞI BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
“Ailenizde veya çevrenizde alkol kullanan biri var mı” sorusuna katılanların 198’i “Var”, 198’i ise “Yok” cevabı verdi. “Ailenizde veya çevrenizde uyuşturucu kullanan biri var?” sorusuna katılımcıların 44’ü “Var”, 352’si ise “Yok” diye cevabını verirken, “Ailenizde veya çevrenizde alkol veya uyuşturucu tedavisi gören biri var mı?” sorusuna ise katılımcıların 25’i “Var”, 371’i “Yok” cevabı verdi. Araştırmanın sonucuna ilişkin yapılan değerlendirmede, “Madde bağımlılığı hastalığı yalnızca bireysel çıktıları olmayan, toplumla ve toplumsal yapılarla etkileşim içinde olan çok boyutlu bir halk sağlığı sorunudur. Bundan dolayı toplumun bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik düşünce ve davranışları bağımlılık tedavisinin etkinliği açısından son derece önemlidir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, toplumun madde bağımlılığı ile ilgili bilgisi ve bilinci arttıkça bu bireylere yönelik ayrıştırıcı davranışlarının azalacağı düşünülmektedir. Bu nedenle madde kullanımının nedenleri, sonuçları ve bağımlılığın tedavi süreçleri hakkında topluma eğitimler verilmelidir” ifadelerine yer verildi. HABER MERKEZİ
İlginizi Çekebilir