© Manisa Manşet Gazetesi

Zeytinin fiyatı üreticinin yüzünü güldürmedi

Türkiye’nin en büyük zeytin üreticilerinden biri olan Manisa’da zeytin hasadı başladı. Saruhanlı’ya bağlı Büyükbelen köyünün tescilli ürünü olan “Tekir” zeytininin fiyatında geçen seneye göre yüzde 50’den fazla düşüş yaşanması üreticilerin tepkisini çekti.

Dünyanın en önemli 3. zeytin üreticisi olan Türkiye, zeytinyağında ise 5. sırada. 2002 yılında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığını 2023 itibariyle 192 milyonun üzerine çıkaran Türk üretici, 2023 yılında 40 bin 214 ton zeytinyağından 537 milyon dolar ihracat geliri elde etti.

Sofralık zeytin ihracatı ise son 20 yılda 36 bin 598 tondan yüzde 157 artış ile 94 bin 76 tona çıktı ve 157 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 


TESCİLLİ ZEYTİNDE HASAT BAŞLADI

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı zeytin diyarı olarak da bilinen Büyükbelen köyünde zeytin hasadı başladı. Dört bir yanı zeytinliklerle çevrili olan köyde, birçok markaya zeytin ve zeytinyağı satışı gerçekleştiriliyor. Bölgede yetişen ve coğrafi işaret ile tescillenen zeytinin bu yılki fiyatı üreticilerin yüzünü güldürmedi. Geçen sene 70 TL’den satılan ‘Tekir’ bu yıl 40 TL’den, 80 TL’den satılan ‘Domat’ zeytini ise 50 TL’den işlem görüyor. Bu fiyat farkı yetiştiricilerin belini büküyor. 


“ZEYTİNE VERİLEN FİYATLAR ÇOK KOMİK”

Zeytin üreticisinin bu yıl ürününü istediği fiyata satamadığını belirten İsa Badan, “Bu yıl zeytine verilen fiyatlar gerçekten komik. Üreticinin halinden kimse anlamıyor. Bu fiyatlar, zeytini yetiştirirken gübresinden tut ilacına, sürmek için kullandığımız mazottan tut sulamak için kullandığımız su ve elektriği bile karşılayamaya yetmez. Yağın kilosu markette 250-300 TL’leri bulurken, kendi tarlamızdan çıkan organik zeytinyağını 180-200 TL’ye bile zor satıyoruz. Direkt fabrikalara sattığımız zeytinlerde geçen sene ile bu sene arasında yarıdan fazla düşüş var. Bu üretici ne yiyip ne içecek, bunu hiç düşünmüyorlar” diye isyan etti.


ZEYTİNİN MEŞAKATLİ YOLCULUĞU

Zeytin, bin bir türlü meşakkatli süreçten geçerek mutfaklarımıza giriyor. İlk olarak tek tek elle toplanıyor, ardından eleklere götürülüp boyutlarına göre ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan zeytinler fabrikalara işlem görmesi için gönderiliyor. Fabrikalarda işlenen ürünler sofralık zeytin veya zeytinyağı olarak bizlere ulaştırılıyor.

MİNE BADAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER