Manisa
29 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

1517 METRE YÜKSEKLİKTEKİ HAYVANLAR UNUTULMADI

1517 METRE YÜKSEKLİKTEKİ HAYVANLAR UNUTULMADI
Manisa’nın 1517 metre yüksekliğindeki  Spil Dağı Milli Parkı’nda yabani hayvanlar için yemleme çalışması gerçekleştirildi.

Manisa’nın 1517 metre yüksekliğindeki  Spil Dağı Milli Parkı’nda yabani hayvanlar için yemleme çalışması gerçekleştirildi.

Yoğun kar yağışıyla beyaza bürünen Spil Dağı Milli Parkı’nda  Kar kalınlığı 30 cm’yi buldu.  1517 metre yükseklikteki yaban hayvanları da kar nedeniyle  beslenme ihtiyacı arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü ekipleri görev alanındaki Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nda yaban hayvanlarına yönelik yem desteği çalışması gerçekleştirdi.  Ekipler 250 kilo pazar artığı ve 500 kilo yoncayı yabani  hayvanlar için çeşitli noktalara bıraktı.

 

155 BİN 851 KG YEM DESTEĞİ

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Adil Şencan, “Manisa ilimizde yer alan Spil Dağı Milli Parkında meydana gelen kar yağışı ve dondurucu soğukta yem bulmakta zorlanan başta alana geçen yıl yerleştirilen kızıl geyikler olmak üzere yaban hayvanlarına ve kentin simgesi durumunda olan yaklaşık 600-700 civarındaki yılkı atına yönelik olarak yemleme çalışmasını gerçekleştirdik.  Bölge Müdürlüğümüzün görev alanında yer alan 4 ilimizdeki (Manisa, İzmir, Muğla, Aydın) yaban hayvanı yaşam alanlarında yaban hayvanlarına yönelik olarak geçen yıl 155 bin 851 kg yem desteğinde bulunduk.  Bu yılda yaban hayvanlarının yeme ulaşmakta zorlandığı tüm alanlarda, Bölge Müdürlüğümüze bağlı yaban hayatı koruma ekiplerimizce ihtiyaç duyulan yem desteği hızlı bir şekilde yapılacaktır.  Ayrıca çalışma yaptığımız alanlar fotokapan, ayak izi, dışkı ya da uzaktan gözlem ile izlenerek uygulamanın hedefine ulaşıp ulaşmadığının değerlendirilmesi yapılıyor” dedi.

Müdür Şencan,’’Spil Dağı Milli Parkı 1968 yılında 6 bin 8 yüz 1 hektar alan olarak ilan edilmiş. Sayısız endemiklerin yanında 78 tane sadece Spil Dağı’nda yaşayan endemik türümüz bulunmaktadır. Bizim buradaki amacımız doğal yaşam şartlarında kış şartlarında yaban hayvanlarının yem ihtiyaçları sağlamak amacıyla Doğa  Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü doğal yaşamı her türlü desteklemektedir. Buradaki yaptığımız amaç bugün kış şartlarının hüküm sürdüğü ve kar yağmasıyla yem bulmakta zorlanan yaban hayvanları için pazar artığı, yonca  türü yemlerimizi bırakıyoruz. Bu senede kış şartlarının hüküm sürmesiyle birlikte 2023 yılında ihtiyaca haiz olacak yem miktarlarını doğaya bırakacağız. Amacımız doğal dengenin desteklenmesi ve arttırılması.’’ifadelerini kullandı.

Yağışların doğal dengeyi de bozduğunu kaydeden Şencan, “Neredeyse 3 aydır hiç yağış almadan gidiyordu. Bu doğal olarak doğal dengeyi bozuyordu. Bunun aynı zamanda yaza da etkisi çok fazla. Yazın çok kurak ve orman yangınları olarak da çok sıkıntılı bir periyoda giriyordu. Yağışların dengeye oturması, biraz karın yağması bizi sevindirdi” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!