İlk ve orta dereceli okullar bugün açılıyor. Manisa’da 270 bin, Türkiye genelinde ise yaklaşık 20 milyon öğrenci ders başı yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı, her eğitim ve öğretim yılı başında yayınladığı genelgelerle okullarda bakanlığın vermiş olduğu kitaplar dışındaki yardımcı kaynak kitapların kullanılmasını yasaklıyor. Uzmanlar, bu yıl da durumun aynı olduğunu ve okullarda ‘zorunlu yardımcı kaynak’ uygulamasının olamayacağını vurguluyor.
Yeni eğitim ve öğretim sezonunun açılmasıyla birlikte büyük çoğunluğu dar gelirli olan ailelerin ‘okul ve kitap’ masrafı başladı. Devlet, uzun yıllardır okullarda ders kitaplarını ücretsiz dağıtarak aileleri bu masraftan kurtarıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da bu kitapların her anlamda yeterli olduğunu belirtip her yıl ek kaynak alınmaması yönünde genelgeler yayınlıyor, aksi bir davranışta bulunan idareciler ve öğretmenler için idari işlem yapılacağı uyarısında bulunuyor. Ancak buna rağmen okulların tamamına yakınında neredeyse her dersten velilere birkaç ek kaynak almaları şart koşuluyor.
VELİLER İÇİN BİNLERCE LİRALIK EK MASRAF
Milli Eğitim Bakanlığının Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 37. maddesi, “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz” hükmünü içeriyor. Buna rağmen neredeyse okulların tamamında birçok ders için ek kaynak kitaplar zorunlu kılınıyor ve bu durum her veli için bazen binlerce lirayı bulan ek masraflara neden oluyor. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Manisa’da ziyaret ettiği okullarda ilginç bir durum yaşanmış, öğrencilere yardımcı ders kitaplarını bakanın ziyaret gününde okula getirmemeleri söylenmişti.
KAYNAK KİTAPLAR İÇİN 39 BİN 950 TL İSTENDİ!
Yardımcı kaynak kitaplar veliler için ciddi bir masrafa neden olurken, Milli Eğitim’in ücretsiz kitaplarını okutmak zorunda olan bazı özel okullar, velilerden on binlerce lirayı bulan ‘kaynak kitap paketi’ ücreti istiyor. Çocuğunu Ankara’da bir özel kaydettiğini belirten Tülay A., “Kitap fiyatlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmesini istiyorum. 6. sınıf kaynak paketinin içinde, ders kitapları ve okul yönetimi tarafından okul için alınması gerekli görülen kırtasiye malzemeleri için 39 bin 950 TL isteniyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne konu hakkında şikayetimi belirtmek istediğimde, bireysel şikayet için bir şey yapamayacaklarını belirttiler” dedi.
“ÖZEL OKULLAR İŞİ TİCARETE DÖKMÜŞ”
Ahmet K. adlı veli ise özel okuldaki çocuğuna devletin ücretsiz olarak verdiği kitapların okutulmadığını, bunun yerine ücretli olarak satılan kitaplardan ders işlendiğini belirtti. Ahmet K., “Dönem başında mecbur tutulan kitap ücretleri yıllık eğitim ücretinin neredeyse 3’te 1’i oranında. Okul işi ticarete dökmüş, devlet tarafından verilen kitaplar olmasına rağmen kendisi işin ticaretini yaparak kitap satmaktadır. Madem devlete ait kitaplar okutulmayacak o zaman bu kitaplar neden devletin kurumlarından teslim alınıyor. Eğitim kurumu değil tam bir ticarethane” diye konuştu.
HABER MERKEZİ
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.