Manisa
27 September, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Evliya Çelebi’nin bahsettiği cami 550 yıldır ayakta

Evliya Çelebi’nin bahsettiği cami 550 yıldır ayakta

 

Manisa’nın Kula ilçesinde bulunan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi bahsettiği Kurşunlu Cami 550 yıldır hizmet veriyor. Seyahatnamede 1671 yılında Kula'da 24 cami, 3 hamam, 6 han ve 1200 ev olduğu ifade ediliyor. İlçede günümüzdeki camii sayısı ise 34. 

Gediz Vadisi boyunca ilerleyen volkanik şehir Kula, tarihi evleri, şifalı kaplıcaları, camileri, türbeleri, volkanik tepeleri ve Yunus Emre’si ile ünlü Manisa'nın şirin bir ilçesi. Türk Dönemi Kula'sı hakkındaki ilk bilgilere Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinden rastlamakta. Bu seyahatnameden 1671 yılında Kula'da 24 cami, 3 hamam, 6 han ve 1200 ev olduğu anlaşılmakta. Günümüzde camii sayısı 34. Bu tarihi camilerden biri de Kurşunlu Camii. 1496 yılında Saruhanoğlularından Hoca Seyfettin İbni El-Hac Saruhan tarafından yaptırılmış olan cami, Selçuklu mimari tarzında inşa edilmiş. Sonradan geçirdiği onarım sırasında tezyinatına çok önem verilmiştir ve Son restorasyonu da 2003 yılında yapılmış. Tamiratlar sırasında süsleme sanatlarının ilave edildiği belirtilen caminin İnşasında kullanılan kesme taş ve tuğla, camii tasvirleri ve kalem işi süslemeleri dikkati çekmekte. Caminin etrafında mezarlar bulunmaktadır. Hoca Seyfettin İbni El-Hac Saruhan’ın mezarı da burada bulunmakta.

1496 YILINDA İNŞA EDİLDİ
Alan Rehberi Sabahattin Argaç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “1496 yılında Saruhanoğlularından Hoca Seyfettin İbni El-Hac Saruhan tarafından yaptırılmış olan cami Selçuklu mimari tarzında inşa edilmiştir. Çarşı içinde kendi adı ile anılan meydanda, alçak bir kuşatma duvarı ile çevrili avlu içinde yer alır. Güneyinde haziresi vardır. Kuzeyinde üç bölmeli son cemaat yeri ile sekizgen yüksek bir kasnağa oturan tek kubbenin örttüğü kare planlı harimden ibarettir Cami.  Harim kapısı üzerindeki iki satırlık inşa kitabesine göre 1496 tarihinde yapılmış; bu kitabenin üstündeki sıva üzerine yazılı olan tamir kitabesine göre de 1780 yılında onarım geçirmiştir” dedi.

SON RESTORASYONU 2003’TE YAPILDI
Kurşunlu Camii’nin geçirdiği onarım sırasında tezyinatına çok önem verilmiş olduğunu belirten Argaç, “Kesin yapılış tarihi belli olmayan caminin geçirdiği tamiratlar sırasında süsleme sanatlarının ilave edildiği ifade edilmektedir. Son restorasyonu 2003 yılında yapılmıştır. İnşasında kesme taş ve tuğla kullanılan caminin tasvirleri ve kalem işi süslemeleri dikkati çekmektedir. Caminin dışında süsleme sınırlı görülürken, harim de zengin kalem işi tezniyat dikkati çeker. Bu süslemeler mahfil, boşaltma kemerler, beden duvarlarındaki üst sıra pencereler ile kasnak ve kubbede yer almaktadır. Bunun yanı sıra mihrapta alçı süslemeye yer verilmiştir. Kalem işi süslemelerinin en önemlisi mihrap duvarlarında üst pencerenin iki yanında kasnağın hemen yanında altında yer alır. Buraya Mekke ve Medine tasvirleri işlenmiştir. Batı taraftaki Mekke tasvirinde Kabe, kubbeli iki revak sırasıyla kuşatılmış, avlusunda dört mezheb, Safa ile Merve, Süleyman Minberi, Kabe Kapısı, Zemzem Kuyusu ve Tavaf Yerleri belirtilmiş, Osmanlı dönemi örneklerine benzer şekilde bir veya iki şerefeli toplam yedi minareyle resmedilmiştir. Kabe’nin çevresinde evleri ve şehir kapısıyla Mekke şehri görüntülenmiş, sol tarafta Hz. Ebubekir ve Amberiye mescitleri tasvir edilmiştir. Doğu taraftaki Medine tasvirinde birbirine yaslanmış, istiflenmiş evlerin kuşattığı Mescid-i Nebevi beş minareli, kubbeli revaklı iki bölümlü avlusu ve Hz. Muhammed’in türbesi resmedilmiştir” diye konuştu. HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!