Manisa’nın ünlü Horozköy semti, tarihi dokusu ve ünlü tren garıyla tanınan bölgelerden biri. Horozköy adının nereden geldiğine ilişkin çeşitli rivayetler bulunuyor. Peki Horozköy ismi nereden geliyor?
Horozköy isminin tam olarak nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Köyün ismi ile birçok rivayet ve varsayım bulunmaktadır. Tarihçi, Yazar Çağatay Uluçay’a göre Saruhan Bey, Kırtık Deresi’nin bulunduğu yerden Manisa’ya girmiştir ve burada Bizans askerleriyle büyük bir çarpışma yaşanmıştır. Bizans askerleri püskürtülür ancak ertesi gün sabah ilk horoz ötüşü ile birlikte Saruhan Bey birlikleri Manisa’nın hemen dışındaki bir köye kadar Bizans askerlerini sürer. Bu olaya istinaden köye Horoz adı verilir.
YUNANCA ANLAMI VAR MI?
Yunan kaynaklara göre köyün adı tamamen azize mucizesi ile alakalıdır. Bir gün bir horoz Azize Anastasia ismini söyleyerek bir mucize gösterir. Bu mucize sonucunda halk Azize Anastasia Kilisesi’ni yapmaya karar verecektir. Horos, Yunanca dans, eğlence anlamında kullanılmaktadır. Azize Anastasia mucizesinin Horozköy’de geçekleşmesinden dolayı yapılan kutlama ve anma törenleri sebebiyle bu ismi aldığı söylenmektedir. Yani köyün asıl ismi Horozköy değil Horosköy’dür.
OKLU HOROS DEDE
Bir diğer rivayet, Yunus-i Horasani oğlu Oklu Horos Dede ile ilgilidir. Yazar Mehmet Emin Müderrisoğlu’na göre Horozköy’de bulunan Karaca Ahmed Türbesi diye bilinen türbe aslında Oklu Horos Dede'ye aittir. Saruhanoğulları velileri arasında sayılan ve Horozköy'de yaşadığı belirtilen bu şahsın, bugün Karaca Ahmed'e ait olduğu bilinen türbede yatıyor olması daha muhtemeldir. Müderrisoğlu'na göre semt de ismini yine bu zattan almıştır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.