Manisa
21 September, 2024, Saturday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kula peribacaları turistlerin gözdesi oldu

Kula peribacaları turistlerin gözdesi oldu
Türkiye'nin tek UNESCO Jeoparkı olma özelliğini taşıyan Manisa’nın Kula ilçesindeki volkanik jeoparkta bulunan alan Sandal Divlit Yanardağı ve Peribacaları, eşsiz doğa güzellikleriyle dikkatleri çekiyor. Birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan Kula Jeoparkı, doğaseverlerin ve fotoğraf meraklılarının son günlerde gözde uğrak noktaları haline geldi.

Türkiye'nin tek UNESCO Jeoparkı olma özelliğini taşıyan Manisa’nın Kula ilçesindeki volkanik jeoparkta bulunan alan Sandal Divlit Yanardağı ve Peribacaları, eşsiz doğa güzellikleriyle dikkatleri çekiyor. Birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan Kula Jeoparkı, doğaseverlerin ve fotoğraf meraklılarının son günlerde gözde uğrak noktaları haline geldi.

Bölgenin çok önemli tarihi ve kültürel bir dokuya sahip olduğunu belirten Alan Rehberi Sabahattin Argaç, peri bacalarının bulunduğu alanda bilim insanları tarafından yapılan araştırmada Tabala antik şehrinin varlığının kanıtlandığını söyledi. Argaç, “Peribacalarının bulunduğu bölgede altı yıl önce Ege Üniversitesi Eskiçağ Delilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıverdi ile yapılan incelemeler sırasında yağmur sularının meydana çıkardığı sütun başlıkları görüldü. Bu sütun başlıklar üzerinde yapılan araştırmada, Roma Dönemine ait Tabala Şehrinin kalıntıları ortaya çıktı. Ayrıca Lav Şapkası doğal bir kaleye hizmet ederken, Roma Dönemine ait Tabala kalesinin kalıntılarına ev sahipliği yaptığı tespit edildi. Peribacalarının bulunduğu bölgeden geçen Gediz Nehri, yanardağların patlaması ile üç yatak değiştirdiği ortaya çıktı” dedi. 

BÖLGEYE NEDEN ‘YANIK ÜLKE’ DENİYOR?
Kula yöresinde volkanik etkinliklerin dördüncü zamanın başlarına kadar sürdüğünü ve genç volkanların oluştuğunu belirten Argaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sönmüş küçük volkanların bulunduğu bu alanda, çeşitli dönemlerde püskürmeler olmuş ve lav akıntıları çevreye yayılmıştır. Bu özelliğinden dolayı tarihte Kula ve çevresine Yanık Ülke (Katakekaumene) denilmiştir. İzmir- Ankara yolu üzerinden de izlenebilen volkanik tepelerin en büyükleri Sandal ve Kara Divlit’tir. Kula ilçe merkezinden başlayarak, Demirköprü barajının batısına kadar uzanan volkanik alan 600- 700 metre yükseklikte bir yayla üzerindedir. Bu yayla, kuzeyde Gediz nehri ve güneyde Alaşehir- Salihli grabeni ile sınırlanmıştır. Bu alanda volkan konileri, Alaşehir- Salihli grabeninin (Gediz grabeni) uzanımına uygun olarak KB-GD yönünde irili ufaklı bir şekilde dizilmektedir ve graben kırık sistemi ile ilgilidirler.

BÖLGE VOLKANİK ÖZELLİKLE JEOLOJİK YAPIYA SAHİP
Kula ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir. Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgâr ve erozyon etkisiyle oluşmuş, peri bacaları görünümlü doğal oluşumlar dikkat çekmektedir. Gediz Vadisi içinde, pastel tonlarda görkemli bir peyzaj oluşturuyor. Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla “Peribacası” adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Bu durum, peri bacalarının oluşumunda, rüzgâr etkisinden çok yağmur sularının yüzeydeki akışının daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yağmur sularının bu denli etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelişmesine ise en önemli etken bitki örtüsünün azlığı ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır. Kula, volkanik orijinli, jeolojik bir yapıya sahip olmasından dolayı yağmur ve erozyonunun ilginç ve doğal oluşumlardır” dedi.

KULA PERİACALARI KAPADOKYA’YA RAKİP OLABİLİR
Kula Volkanik Jeoparkı'nda yer alan Sandal Divlit Yanardağı ve Peribacaları, eşsiz doğa güzellikleriyle dikkatleri çektiğini belirten Alan Rehberi Sabahattin Argaç, “Volkanik arazide yer alan Kuladokya olarak da anılan Kula Peribacaları, hem görselliği, hem de yerbilimciler için laboratuar olması nedeniyle turizmin yeni gözdesi olmuştur. Ülke genelinde ilk jeoparkın bulunduğu Kula'da, 80'den fazla volkan konisinin yanı sıra ziyaretçilerin ilgisini çeken peribacaları da bulunuyor. Doğal sit ilan edilerek korunan Kula Peribacaları, ücretsiz olarak gezilebilirken ziyaretçilerine de hayran bırakıyor. Peribacaları ile birlikte tarihi Kula Evlerini yılda yaklaşık 70 bin kişi ziyaret ediyor. Son günlerde hava sıcaklarının yüksek derecelere çıkması ile birlikte deniz sezonun da resmen başlamış olması nedeniyle Kula’ya gelen ziyaretçi sayısında azalma görüldü. Deniz sezonunun bitmesi ile önümüzdeki süreçte gelen ziyaretçi sayısında mutlaka artış olacaktır.”

BÖLGENİN GÜZELLİKLERE DAHA İYİ TANITILMALI
Kula’ya bağlı Sarnıçköy, Şehitlioğlu, Kalınharman, Dereköy Mahallelerinin sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO onaylı jeoparkı yakınlarında Sondaja Dayalı Jeotermal Kaynak Arama Projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ikinci kez ÇED olumlu kararı verilmesi üzerine dört mahallenin muhtarları ile birlikte konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Argaç, bölge sakinleri olarak bizler, doğayı kirleten jeotermal elektrik Santralleri değil, bölgenin güzellikleri için gelecek turist istediklerini bir kez daha tekrarladı.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!