Manisa
04 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Milli Parklar ve belediyeler topu birbirine atıyor: Bu atlara kim sahip çıkacak?


Milli Parklar ve belediyeler topu birbirine atıyor: Bu atlara kim sahip çıkacak?
Milli Parklar ve belediyeler topu birbirine atıyor:Bu atlara kim sahip çıkacak?

 

Manisa Spil Dağı eteklerinde yaşayan ancak yiyecek bulmak için şehir merkezine kadar inen üç yılkı atı, aylardır doğal yaşam alanlarına dönemedikleri için sokak sokak gezmek zorunda kalıyor. Vatandaşlar bu hayvanların doğal yaşam alanlarına neden gitmediklerini merak ederken, sorunun kurumlar arası yetki karmaşasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Milli Parklar, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bu sorumluluğun kendilerinde olmadığını savunuyor.

Spil Dağı Milli Parkı’nın sembolü haline gelen yılkı atlarının sayısı bin 500’e yaklaştı. Osmanlı Döneminde ordudaki süvarilerin ihtiyacını karşılamak için Spil eteklerinde bulunan at çiftliklerinin, Cumhuriyet döneminde ortadan kalkmasıyla yılkı atı (serbest bırakılmış at) haline gelen bu hayvanlar, bölgedeki doğal yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Özellikle kış aylarında yiyecek bulmak için kimi zaman Manisa kent merkezine kadar gelen bu atlar, sonrasında yeniden doğal yaşam alanlarına dönüyor. Ancak geçen yıl kış aylarında kentin içine kadar inen 3 at, yaklaşık bir yıldır Manisa sokaklarında yaşıyor. Gündüzleri park ve bahçelerde karınlarını doyuran atlar, çeşitli tehlikeler altında ve kuytu köşelerde gecelemeye çalışıyor.
KİMSE SORUMLULUK ÜSTLENMEDİ, ATLAR ORTADA KALDI
Vatandaşlar bu atların kendi başlarına doğal yaşam alanlarına dönemediklerini ve yetkililerin bu konuya çözüm bulması gerektiğini belirtiyor. Manisa Manşet Gazetesi olarak ulaştığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Spil Dağı Şube Müdürlüğü yetkilileri, görev alanlarının sadece milli park sınırları olduğunu belirterek bu duruma müdahale edemeyeceklerini, Hayvanları Koruma Kanunu’na göre muhatabın Manisa Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtiyor. Büyükşehir Belediye yetkilileri ise hayvan toplama faaliyetlerine ilçe belediyelerinin baktığını, böyle bir hizmetlerinin olmadığını ifade ediyor. Yunusemre Belediyesi yetkilileri ise ilçe sınırları içinde bulunan yılkı atarı için, “Bizim sadece kedi, köpek gibi küçük hayvanları taşıyabilecek ekipman ve araçlarımız bulunmakta. Sokak hayvanları dışında, böyle büyük hayvanları taşıma sorumluluğumuz yok. Zaten böyle bir imkanımız da yok” ifadelerini kullandı. Böylece şehir merkezinde mahsur kalan yılkı atlarının sorumluluğunu hiçbir kurum üstlenmedi.

AYŞE NUR BÜYÜK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!