Manisa
20 September, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Siber vatana yeni kalkan! Teşkilat kuruluyor


Siber vatana yeni kalkan! Teşkilat kuruluyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın kurulacağını duyurduğu, müstakil Siber Güvenlik Teşkilatı'nın ayrıntıları belli oldu. Teşkilatın ana omurgası BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) olacak. Emniyet ve MİT’in siber birimlerinden de katılım sağlanacak. Teşkilat, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) benzeri bir yapıda olacak. Öte yandan, ilgili yasa teklifinin ekim ayında TBMM'ye gelebileceği öğrenildi.

Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla yaşanan olay, dünya genelinde siber tehditleri bir kez daha gündeme taşıdı.

Dışişleri Bakanı Fidan, “Siber Güvenlik Teşkilatı” kurulacağını bildirdi. Fidan, AA Editör Masası’nda “Milli Güvenlik Kurulu’nda da yapılan tartışmaların neticesinde Cumhurbaşkanımız, bunun artık olması gerektiği noktasında irade ortaya koydular. İnşallah yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz” dedi.

Fidan’ın kurulacağını duyurduğu Siber Güvenlik Teşkilatı’nın ayrıntıları belli oldu. Müstakil bir Siber Güvenlik Teşkilatı’nın kurulması konusu, ilk kez 25 Temmuz’da gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında gündeme geldi. Toplantıda yapılan görüşmelerde, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyelerinde bulunan siber güvenlik teşkilatlarının tek çatı altında toplanması kararı alındı.

ANA OMURGA USOM’DAN

Kurulacak Siber Güvenlik Teşkilatı ile ilgili çalışmalar sürerken, ABD’nin Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarzında bir teşkilat yapılanması, üzerinde çalışılan gündem maddelerinden biri. Yeni Şafak’ın haberine göre, BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde (USOM) bulunan “siber ekibi” ve “beyaz şapkalı hackerlar” dahil tüm ekip buraya dahil olacak. Siber Güvenlik Teşkilatı’nın ana omurgası USOM’la sağlanacak. Türkiye’de anlık 17 milyon IP adresini tarayan USOM, 11 milyon zararlı erişim isteğini engelleyerek Türkiye’nin siber güvenlik kalkanını oluşturuyor.

EMNİYET VE MİT’TEN KATILIM

Yeni kurulacak teşkilata Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile MİT’te geçen yıl oluşturulan Siber İstihbarat Başkanlığı’ndan da katılım sağlanması bekleniyor. FETÖ’nün şifreli mesajlaşma uygulaması olan ByLock, bilindiği üzere MİT’in Elektronik ve Siber İstihbarat ekipleri tarafından deşifre edilmişti.

‘CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLI TEK ÇATI ALTINDA OLACAK’

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu da bugünkü köşesinde yeni kurulacak Siber Güvenlik Teşkilatı’nın ayrıntılarını yazdı. Müderrisoğlu, ilk olarak, doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı (SGB) kurulacağını, farkı kurumlardaki yetki ve fonksiyonların tek çatı altında toplanmasının planlandığını aktardı. Siber güvenlik meselesinin milli güvenlik başlığı altında Ankara’da özel olarak ele alındığını belirten Müderrisoğlu, özetle şu bilgileri verdi:

YASA TEKLİFİ EKİMDE MECLİS’TE

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da uygun görmesi ile Siber Güvenlik Başkanlığı kurulması kararlaştırıldı. Hatta ekim ayında yasa teklifinin TBMM’ye gelmesi üzerinde de duruldu. Amaç “devlet kurumlarına bir standart ve denetim getirilmesi” olarak belirlendi.

SGB’nin, Cumhurbaşkanlığına bağlı olması ile bakanlıklar ve kurumlar arası etkin koordinasyon sağlanacak. Siber güvenlik, ülkenin güvenliği açısından kritik önemde görüldüğü için ayrıca bilgi güvenliğine de odaklanılacak. “E-nabız, e-devlet, nüfus işlemlerinin” korunmasına hassasiyet gösterilecek.”

KAYNAK: Veryansıntv

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!