Manisa
23 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Gençlerimizi nasıl koruyacağız?

08 September 2024, Sunday 13:04

 

Dünyanın en önemli sorunların biri uyuşturucu. Bugün dünya genelinde her yıl milyonlarca insan uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Ne yazık ki bazı önlemler alınmaya çalışılsa da uyuşturucu maddelere ulaşım her gün kolaylaşıyor.

Uyuşturucu bağımlılığı genelde ilk olarak sigara ile başlıyor. Ardından alkol ve maalesef kimi zaman da esrar, eroin, kokain, sentetik uyuşturucular…

Son dönemde kullanımı oldukça artan elektronik sigara da hiç masum değil. Sigara ile aynı oranda zararlı hatta daha farklı tehlikeleri de var. Örneğin akciğerin içine hava dolamaması olarak ifade edilen “akciğer sönmesine” yol açtığı belirtiliyor.

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilgin, genç nüfusun sigara ve elektronik sigaraya erişimini zorlaştırıcı ek önlemler almak gerektiğini söylüyor.

Dr. Bilgin, sigardaki nikotinin beyinde zevk verici dopamin düzeyini artırarak etkisini gösterdiğini ve eroin ile kokaine benzer bağımlılık yaptığı belirterek, “Sigara kullananların yüzde 90’ı 20 yaş öncesi bu alışkanlığı ediniyor. Özellikle genç nüfusun nikotin bağımlısı olmaması için yasakları artırmak, sigara ve elektronik sigaraya genç nüfusun erişimini zorlaştırıcı önlemler almak gerekiyor” diyor.

Peki genç nüfusun bu tehlikelere erişimi nasıl engellenecek. Bunun yolu öncelikle sanal dünyaya yönelik denetimlerin eksiksiz olması. Mesele bazı sosyal medya hesaplarını tamamen kapatmak değil devletin ilgili güvenlik birimlerindeki siber ekiplerin çok geniş ve nitelikli kadrolardan oluşması.

Son dönemlerde sıkça kullanılan bir ifade var, “beka meselesi” diye. Beka demek gelecek demek. Geleceğimiz de çocuklarımız, gençlerimiz. Asıl beka sorunu, onlara her anlamda güzel bir ülke bırakamamak ve onları her türlü tehlikeden koruyamamak olur.

Ülke olarak enerjimizin önemli bir bölümünü, gençlerimizin her anlamda çok daha sağlıklı bir şekilde geleceğe hazırlıklı olmaları için harcamalıyız. Aksi taktirde günübirlik kısır tartışmalar en çok da çocuklarımızı, gençlerimizi yani geleceğimizi heba eder.

Buna hiçbirimizin gönlü razı olmaz sanırım…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.