Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı

25 July 2024, Thursday 09:43

 

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de kahredici bir olay yaşandı. İki genç insan güpegündüz caddede yürürken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Olayın nedeni yerin en az 50 santim altından geçmesi gereken elektrik hattının yüzeyden geçmesi ve yağan yağmurun iletken olması. Yağmurlu havada ıslak zeminde yürüyen iki kişiyi güpegündüz kaybettik. Ülkemizde insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu maalesef bir kez daha anladık.

Benzer olaylar aslında başka yerlerde de oluyor ama sadece insanlar ölünce haber değeri taşıyor!

Benzer görüntüleri Manisa’da da sık sık görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde gazetemizin muhabirleri birkaç bölgede zemine çıkmış elektrik kablolarını fotoğrafladı ve benzer bir felaketin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Manisa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri duyarlı davrandı, hemen söz konusu bölgede gerekli çalışmaları yaptı.

Ancak felaketlerden sonra veya yapılan ihbarlar üzerine değil, bu işlerin yapımı esnasında gerekli kurallara harfiyen uymak gerekiyor. Örneğin Manisa’da üstü örtülen kabloların neden kurallara uygun döşenmediğinin araştırılması, sorumlularına müeyyide uygulanması gerekiyor.

Böylesine büyük sonuçları olan ve küçük ihmaller nedeniyle gerçekleşen olayları gelişmiş ülkelerde göremeyiz çünkü sorumluları için çok ağır cezalar vardır.

Sadece tehlike saçan elektrik kabloları değil, insanın hayatını zorlaştıran hele de canını tehlikeye sokan tüm iş ve uygulamalar için aynı hassasiyeti göstermek lazım. Hassasiyet göstermeyenlerin de bir kaza veya felakete gerek kalmadan ağır cezalarla karşılaşacağını bilerek bu işleri yapması gerekiyor.

Benzer şekilde Avrupa’nın en çok iş kazası yaşayan ve bu kazalarda can kaybı yaşayan ülkesiyiz. İş kazalarının temel nedeni de patronların daha fazla kar amacıyla iş alanında gerekli güvenlik önlemlerini almaması. Bu durumların da müeyyidelerinin çok ağır olması gerekiyor.

Peki oluyor mu? Maalesef olmuyor.

Şöyle bir örnek versem yeter sanırım; 10 yıl önce yanı başımızda, Soma’da 301 canımızı bir maden faciasında kaybettik. Tarihimizin en büyük iş kazası… Peki gelinen süreçte ne oldu? Bu kazayla ilgili tutuklu hiç kimse kalmadı!

301 insanın ölümüne neden olan bir olayda 1 kişi dahi 10 yıl hapis yatmıyorsa, bu ülkede iş kazalarının veya ihmallerden kaynaklanan diğer kazaların önüne geçebilir miyiz?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.