Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’da toplu ulaşım sorunu var mı?

25 June 2024, Tuesday 10:39

 

Yerel seçim öncesi ve sonrasında Manisa’nın en önemli sorunlarından biri toplu ulaşım konusu olarak gösterildi. Büyükşehir Belediyesi adayları bu konuda vaatler verdi, çözüm projeleri hazırladı. En iddialı projelerin sahibi olan CHP Adayı Ferdi Zeyrek de seçimi kazandı ve kısa süre içinde bu konuda kolları sıvadı.

Manisa’da gerçek anlamda bir toplu ulaşım sorunu olup olmadığını ve varsa bunun kaynağını konuşmak gerekiyor.

Yazın bu sıcağında durakta beklerken elektrikli dev bir toplu taşıma otobüsüne rastlayıp da bindiğinizde Manisa’da kesinlikle bir toplu ulaşım sorunu olmadığını düşünürsünüz. Çünkü bindiğiniz otobüs serin, oturacak koltuğu oturan, konforlu bir araçtır.

Aynı durakta yeşil ve yarım otobüs görüntüsündeki bir toplu taşıma aracı (araçların yüzde 90’ı bunlardan) gelip bindiğinizde bu kez Manisa’da çok ciddi bir toplu taşıma sorunu olduğunu düşünürsünüz. Çünkü içerisi son derece sıcak, havasız, kalabalık ve konforsuzdur.

Türkiye’de tüm büyükşehirlerde toplu taşıma hizmetinde yükün büyük bölümünü belediyeler taşır. Bu iş için klimalı, modern araçlar alınır, vatandaşlar uygun fiyata (genelde zararına) ve konforlu şekilde taşınır. Bu duruma “sosyal belediyecilik” denir. Şehirlerin ana artellerinde bu araçlar, daha detay ve kenar ulaşımlar için de “dolmuş” dediğimiz toplu taşıma esnafı bu hizmeti verir.

Halk otobüsü ile dolmuş arasında önemli bir fark vardır. Dolmuşta 65 yaş üstü, engelli, öğrenci gibi ücretsiz veya düşük ücretli taşıma olmaz. Esnaf herkesten para alır ve bu para karşılığında en iyi hizmeti vermeye çalışır.

Manisa’da da aslında durum bir zamanlar böyleydi ama eski Başkan Cengiz Ergün toplu taşıma yükünü belediyelerin sırtından alıp esnafın sırtına yüklemeyi tercih etti. Böylece sosyal belediyecilik anlayışını bir kenara bırakıp, belediye kasasından toplu taşıma konusunda zarar etmemeyi tercih etti.

Daha önce “dolmuş” olarak çalışan toplu taşıma esnafı, belediyenin de yükünü taşımaya başlayınca 65 yaş üstü, engelli, öğrenci gibi ücretsiz veya düşük ücretli yolcuları da taşımak zorunda kaldı. Sonuç olarak gelir düştü ve istenen konforda hizmet verilemedi.

Bugün Manisa’da toplu taşıma esnafı zarar etmemek için eski otobüslerle çalışmak zorunda. Büyük bölümü klima açmayı bile fazla akaryakıt tüketimi nedeniyle tercih etmiyor. Araçların ne kadar bakımsız ve kirli olduğu da malum.

Oysa Cengiz Ergün toplu taşıma işini belediye olarak yapsa, bugün çok modern olan elektrikli körüklü otobüslerin sayısın 10-15 değil de 100-150 olsa Manisa’da ciddi bir toplu ulaşım sorunundan bahsetmiyor olacaktık.

Ferdi Zeyrek’in yapması gereken de aslında bu değişim ve dönüşümü sağlamak. Yani halk otobüslerini biraz kenar mahallelerde yoğunlaştırmak ve onların sırtındaki ücretsiz 65 yaş yolcularını almak, beraberinde daha modern hizmet sunmalarını sağlamak.

Diğer yandan ana artallere belediyenin modern araçlarını koymak ve sosyal belediyecilik işini bu konuda tam olarak tesis etmek.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.