Manisa
23 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’ya neden vali dayanmıyor?

29 September 2024, Sunday 13:30

 

Manisa Valisi Enver Ünlü, 13 ay gibi kısa bir görev süresinin ardından merkeze çekildi. Önceki Vali Yaşar Karadeniz 2 yıl görev yapmıştı. Son 10 yıl içinde tam 6 vali görmüş Manisa.

Bir ilin en üst mülki amiri olan valilerin yılda bir, 2 yılda bir değişmesi valilik makamının o ilde gerekli hizmetleri yapabilmesinin önünde bir engeldir. Manisa özelinde düşündüğümüzde, 17 ilçesi ve 1,5 milyona yakın nüfusu olan bir kenti tanımak, o kentin sorunlarına hakim olmak ve çözümleri için proje geliştirmek için bu süreler hiç de yeterli değil.

Örneğin belediye başkanlarının görev süresi 5 yılken, yani bir belediye başkanının icraatlarını ortaya koymak için bu süreye ihtiyacı olduğu varsayılırken aynı süre valiler ve kaymakamlar için öngörülmüyor. Belki kamu temsilcisi olmak ile yerel yönetici olmak arasında farklar vardır ancak nihayetinde ikisi de icraat makamı ve ikisi de o makama iş yapmak için geliyor.

Bir valinin kısa süre içerisinde başka bir yere atanması veya merkeze çekilmesi, ister istemez hakkında ‘başarısız’ algısına neden olabiliyor. Oysaki bu atamaların veya merkeze çekilmelerin siyasi tercihler başta olmak üzere birçok nedeninin olduğu, valinin görevden erken veya geç alınmasının onun başarısıyla pek de ilgisi olmadığı açık.

Ancak hangi gerekçeyle olursa olsun 1 yıllık, 2 yıllık bir görev sürecinden sonra görevden alınma, ülkenin en nitelikli beyinlerinden seçilen bu insanları ciddi şekilde demoralize eder. İnsan yetiştirmek, hele de nitelikli bir vali yetiştirmenin ne kadar zor olduğu düşünüldüğünde, bu kararların çok daha ince elenip sık dokunarak alınması gerektiği ortaya çıkıyor.

Manisa ciddi sorunları olan bir kent. Altyapı sorunları büyük, şehirleşmede ciddi sıkıntılar var, zengin tarihi ve kültürünü yeterince koruyamıyor, turizm sektörü olması gereken yerin çok uzağında… Bu liste çok uzatılabilir ve sorunların çözümü için hem genel hem de yerel iktidarın el ele verip çalışması gerekiyor.

Sorunları çözmek için yerel yöneticiler kadar mülki amirlerin de görev yaptıkları yeri iyi tanımaları, analiz etmeleri, eksikleri görüp proje geliştirmeleri ve en önemlisi bunları takip edip nihayete erdirebilecek bir görev sürelerinin olması gerekiyor.

Bu konuda bir mevzuat değişikliği sorunu temelden çözebilir. Bir vali veya kaymakam, görev yaptığı yerde en azından 3 yıl, 5 yıl kalacağını bilse, olağanüstü bir durum olmadığı sürece ataması veya merkeze çekilmesi olmasa, işine çok daha ciddi şekilde motivasyon sağlayabilir. Bu durum, aslında o validen veya kaymakamdan çok o bölgede yaşayan insanların menfaatinedir.

Aksi taktirde il ve ilçelerdeki en üst mülki amirlerin yerelde ve genelde görev yapan siyasetçilerin kişisel tercih ve hesaplarının kurbanı olmasının önüne geçilemez…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.