Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

UYUŞMA ŞEKERİN TEK BELİRTİSİ OLABİLİR

07 June 2022, Tuesday 11:28

El ve ayaklardaki uyuşma, yanma ve farklı his bozuklukları şeker aşina olmadan ortaya çıkabilir, hatta gizli şekerin tek belirtisi olabilirler.

Ülkemizin de içinde yer aldığı çok geniş çaplı bir araştırma sonucu uyuşmaların gizli şekerin ( Her ne kadar gizli şeker terimi artık tartışılıyor olsa da) en erken bulgusu olabileceğini gösterdi. İlginç olarak yakın zamanda yapılan başka bir araştırma ile hiçbir yakınması olmayan gizli şeker tanılı  kişilerin yüzde 60’ından fazlasında elektrofizyolojik tetkiklerle çeşitli duyu bozuklukları ile ifade edilen “nöropati” (sinir ucu yıpranmasının) çoktan başlamış olduğu gösterildi. Yakınması olan olgular ise ancak yüzde 20 dolaylarında idi.

Ülkemizde 10-12 milyon civarında şeker hastalığına bağlı nöropatili hasta olduğu tahmin ediliyor. Şeker hastalığının tüm organları sevdiğini biliyoruz, geri dönüşü olmayan nöropatiler de kaçınılmaz. Sinir ucu yıpranmaları erken tanındığında, özel ilaçlar ile süreç yavaşlatılabilir.  Tabii ki en önemli unsur şekerin kontrolü ve diyete uyabilmek.

Tüm dünyada şeker hastalığının “ pandemi “ olarak anılması ne yazık ki boşuna değil. Olumlu yaşam tarzı değişiklikleri güzel yaşamak için şart.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.