Manisa
05 October, 2024, Saturday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Üzümün değeri neden artmıyor?

12 September 2024, Thursday 15:20

Üzüm insanlığın binlerce yıldır yetiştirdiği en lezzetli meyvelerden biri. Gediz Ovası da tarih boyunca üzümün merkezi oldu.
Bugün Türkiye’de çekirdeksiz yaş ve kuru üzümün yüzde 90’ına yakını Manisa’da üretiliyor. Ancak birçok alanda kullanılabilecek bu şifa deposu meyve, çok büyük oranda sofralık veya kurumuş olarak tüketiliyor. Üzümün katma değeri artıracak inovatik ürünler ne yazık ki geliştirilemiyor.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü (BAEM) yaklaşık 100 yıllık bir kurum. Atatürk’ün emriyle kurulmuş, Manisa ve Türkiye üzüm üreticisine her anlamda rehberlik yapıyor.
Enstitü yaş ve kuru üzüm üretiminin yanı sıra üzüm suyu, koruk suyu, üzüm pekmezi, üzüm reçeli, üzüm marmelatı, üzüm cipsi, üzüm çekirdeği yağı ve üzüm yaprağı salamurası gibi ürünler de üretiyor. Son dönemlerde üzüm filizi turşusu üretimine de başladı. 
Enstitü Müdürü Akay Ünal, amaçlarının üzümün sadece yaş ve kuru olarak tüketilmesi değil, birçok farklı alanda kullanılarak katma değerinin artması olduğunu belirtiyor.
Bu konuda büyük gıda üretim kuruluşlarının elini taşın altına koyması gerekiyor. Örneğin üzüm ve koruk suyunun envai çeşidi üretilebilir. Vatandaş sade olarak içmek istemiyorsa içine asit katılabilir! Üzümden birçok tatlı ve atıştırmalık ürün geliştirilebilir.
Ancak gilikoz ve asitle en düşük maliyetli ama sağlıksız içecekleri ürüten firmalar, doğal ama birazcık maliyetli işlere yanaşmıyor. Neden? Çünkü kâr marjı 10 kat yerine 8 kata inecek diye!
O zaman bu konuda devlet teşvikleri verilebilir. Sadece üzüm için de değil; zeytinde, fındıkta başka meyvelerde Türkiye’nin uluslararası markalar çıkarması gerekir. Bir konuda en büyük üretici sizseniz dünya pazarında sizin söz hakkınız olması gerekir.
Bahsettiğim konular bir devlet politikası haline gelmeli ve bu konularda uzun vadeli, kapsamlı projeler geliştirilip hayata geçirilmeli.
Aksi taktirde üzüm ve türevi ürünlerden yıllık milyarlarca lira ihracat geliri elde etme imkanımız varken, biz her yıl 500 milyon dolar düzeyinde bir ihracatla yetinmek zorunda kalırız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.