Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

​​​​​​​Yine kış geliyor, ne olacak sokak hayvanları?

06 October 2024, Sunday 13:08

 

Tüm Türkiye’de büyüyerek devam eden bir sorun var. Sokak hayvanları sorunu... Öyle basit bir konu değil. Çünkü başıboş ve zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi veren milyonlarca can’dan bahsediyoruz.

Bugüne kadar özellikle belediyeler gerekli önlemleri almadıkları için kontrolsüz şekilde ürüyorlar ve sayıları çok fazlalaştı. Bu durum hem karda kışta veya yazın sıcağında, büyükşehirlerin karmaşasında hayatta kalma mücadelesi vermelerine neden olurken hem de kimi zaman insan yaşamını tehdit eden bir vaziyet aldı.

Bir süredir merkezi hükümetin bazı çabaları oldu ama hedefe ulaşılamadı. Örneğin büyük belediyelere hayvan bakım merkezi kurulması zorunluluğu getirildi, birçoğu bu kurala uymadı. Son olarak da belki daha tartışmalı ama çözüm odaklı bir kanun geçti meclisten. Ne yazık ki bu konuda da henüz gerekenin yapıldığına ilişkin ciddi bir adım göremedik belediyelerden.

Manisa sokak hayvanları konusunda en sorunlu yerlerden biri. Cadde ve sokaklarda adım başı karşılaştığımız zavallı köpeklerin, kedilerin durumu içler acısı. Bunlara bir şekilde sahip çıkmak gerekiyor. Öyle kaldırımlara mama ve su bırakmak yeterli değil. Öncelikle üremelerinin ve daha çok mağdur hayvan oluşmasının önü kapatılmalı, ardından da mevcut hayvanlar bir şekilde sahiplendirilmeli.

Malum, önümüz kış yine havalar soğuyacak, karlar yağacak. Manisa bu konuda nispeten şanslı, havası yumuşak. Ama karasal iklimin hakim olduğu kentlerde birçok sokak hayvanı ne yazık ki kışın donarak ölüyor.

Manisa’da belediyeler sokak hayvanları konusunda somut çalışmalar yapıyor mu, bilemiyorum. Yunusemre Belediyesi hızlı bir kısırlaştırma çalışması başlatılacağını açıklamıştı, umarım başlamıştır ve en kısa zamanda biter. Ancak mevcut hayvanların özellikle barınma sorununa acil çözüm lazım. Bu konuda Yunusemre’de yapımı devam eden hayvan barınma merkezinin soğuklar başlamadan açılması çok iyi olur.

Büyükşehir ve Manisa’daki diğer ilçe belediyeleri de umarım yapıyorlardır bu konuda çalışmalar. Siyaset sloganlarla yürütülebilir ama esasen millete hizmet icraat ile olur. Son yerel seçimlerde iş başına gelenler, haklı olarak çok şeyi eleştirmişti. Şimdi mühür onlarda ve Süleyman onlar. Eğer yetki ve sorumluluğun gereğini yerine getirmezlerse sadece bir sonraki seçimde koltuğu bırakmakla kalmaz, aynı zamanda bunca hayvancağızın da günahını boyunlarında taşırlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.