© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa'da intihar olayları yaklaşık 2 kat arttı


Türkiye’nin en önemli tarım ve sanayi kentlerinden biri olan Manisa’da intihar vakalarında ciddi bir artış yaşanması dikkat çekiyor. 2014 yılında il genelinde 46 kişi intihar ederken, bu rakam 2023 yılında 89’a yükseldi. Türkiye genelindeki intihar artış oranı ise bu süre zarfında yaklaşık yüzde 25 oranında arttı.

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi, 'Hayat Güzel' temalı 'İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler" konulu çalıştay düzenledi. Çalıştayda intihar vakasına ilişkin önemli bilgiler ve rakamlar gündeme geldi. Manisa İl Sağlık Müdürü Vekili Fatma Neslim Yağlı, çalıştayta yaptığı konuşmada intiharın dünyada yer alan önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna işaret etti. Yağlı, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her 40 saniyede bir kişi, yılda ortalama 800 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybetmektedir. İntihar girişimleri ise bu oranın 10-20 katı olarak ifade edilmektedir. Her intiharın geniş kapsamlı sosyal, duygusal ve ekonomik sonuçları vardır ve dünya çapında bireyleri ve toplulukları derinden etkilemektedir. İntihar 15-35 yaş arası gençlerde ilk 3 ölüm nedeninden biridir. İntihar oranı ülkemizde her ne kadar batı ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük görünse de son 40 yılda yüzde 50 artış göstermiştir” dedi.


İNTİHAR EDENLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ ERKEK


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2023 yılında 4 bin 61 kişinin intihar ederek hayatını kaybettiğini belirten Yağlı, “Bu kişiler 999 kadın ve 3 bin 62 erkekten oluşuyor. Kaba intihar hızı yüz binde 4,76'dır. Manisa'da ise 2023 yılında 89 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. Bu kişilerin 18 kadın, 71 erkek olduğunu söyleyebilirim. Manisa'nın kaba intihar hızı 100 binde 6,05'dir. 2023 yılında ilimizde kolluk kuvvetlerinden aldığımız verilere göre 556 kadın, 415 erkek olmak üzere toplam 971 kişi intihar girişiminde bulunmuştur. Kadınların intihar girişimi oranı daha yüksektir. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'ndan edinilen intihara teşebbüs vakaları ile tamamlanmış intihar vakalarının aileleri ile İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli meslek elemanlarınca bireysel görüşme yapılmıştır” diye konuştu. 


İNTİHARIN ÖNLENMESİ İÇİN FARKINDALIK ARTIRILMALI
Bu rakamlar 10 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında Manisa’daki intihar olaylarında yaklaşık yüzde 100’lük bir artış olduğu dikkat çekiyor. TÜİK verilerine göre, 2013 yılında ülke genelinde 3 bin 252 kişi intihar sonucu hayatını kaybederken, bu oran Manisa’da 46 olarak gerçekleşti. Manisa'da hastanelerde acil servis intihar girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimleri'nin kurulduğunu belirten Fatma Neslim Yağlı, “Psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi bulunan hastanelerimizde intihara teşebbüs vakaları ile görüşmeler yapılmaktadır. İlimizde Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı yurtlarda kalan 2 bin 970 üniversite öğrencisine yönelik gençlerin ruh sağlığını güçlendirmeyi amaçlayan 'Kendime İyi Bak' söyleşileri gerçekleştirilmiştir. 2023 yılından bu yana 436 Aile Hekimine 'İntiharın Önlenmesi' konusunda farkındalığın artırılması amacıyla eğitim verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Ümmühan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programa, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Özge Arslan, Manisa İl Sağlık Müdürü Vekili Fatma Neslim Yağlı, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci ve çok sayıda davetli katıldı.HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER