© Manisa Manşet Gazetesi

Olumsuz İklim Koşulları Arıcılığı Vurdu 

Olumsuz iklim koşulları arıcılığı vurdu Olumsuz iklim koşulları bal üretimini etkiledi.  Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde uzun süredir eşiyle birlikte bal üreticiliği yapan kadın girişimci Zeynep Balkaya bu yıl yaşanan yoğun yağışların ve sonrasındaki kuraklığın çiçeklere zarar verdiğini, arıların yeterince besin bulamadığını söyledi. Balkaya, bu durumun rekolteyi düşüreceğini vurgulayarak fiyatları biraz artıracağını kaydetti. 

 

Olumsuz iklim koşulları bal üretimini etkiledi.  Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde uzun süredir eşiyle birlikte bal üreticiliği yapan kadın girişimci Zeynep Balkaya bu yıl yaşanan yoğun yağışların ve sonrasındaki kuraklığın çiçeklere zarar verdiğini, arıların yeterince besin bulamadığını söyledi. Balkaya, bu durumun rekolteyi düşüreceğini vurgulayarak fiyatları biraz artıracağını kaydetti. 

Balın insan sağlığı açısından öneminin anlaşılmasıyla birlikte bu alanda yatırımlarını arttığını ifade eden Balkaya, “Geçmiş yıllarda bal sadece aileye yetecek kadar üretiliyordu, ama balın insan sağlığı açısından önemi anlaşıldıkça üretimine daha çok emek verilmeye başladı. Bu alana yatırım yapmak ve işlerini büyütmek isteyenler için Halk Eğitim Merkezi tarafından kurslar açıldı. Ben de bu kurslarda eğitimci olarak görev yaptım. Kurslara ilgi oldukça fazla ve kursiyerlerin sayısı da artıyor. Bir iki kovanı olan bu sayıyı arttırıyor, yatırımını büyütüyor” dedi.  


BAL ÜRETİMİ AZ AMA FİYATI YÜKSEK OLABİLİR 
Olumsuz iklim şartlarının zarar verdiğini belirten Balkaya, “Bu yıl bir doğa olayı yaşadık, olumsuz iklim koşulları nedeniyle çiçekler zarar gördü, Mayıs ayında yağmur çok yağınca çiçeklerin içindeki bal yıkandı, sonrasında yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık durumu daha da kötüleştirdi, bu defa çiçekler kurudu. Tabi arılarımız yeterince besin bulamadılar, bal toplayamadılar. Bu durum bölgesel olarak değişiklik gösterse de çevre il ve ilçelerde sonuçların pek farklı olmadığı söyleniyor. Ancak arı miktarı açısından bir sıkıntı yaşamadık, üremeleri iyi durumda. Bu nedenlerle rekolteyi biraz düşük bekliyoruz. Önceki yıllara göre bal üretimimiz az olacak. Eylül ayında sağıma başlayacağız, çalışmalarımız Eylül ayının sonuna doğru tamamlanacak. Sağımdan sonra balı dinlendirip paketleyeceğiz, Ekim ayından itibaren de ürünlerimiz tüketiciyle buluşacaktır. Bal üretiminin biraz az olması ve üretim maliyetlerinin de artmış olması fiyatı yükseltebilir, bu normaldir, bal sevenler ve çok tüketenler şimdiden ballarını alsınlar” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER