© Manisa Manşet Gazetesi

‘TARİH YAZAMADILAR’ AMA BU KEZ DE ‘TARİH OLURLARSA’ İYİ PARTİ’NİN MANİSA HAMLESİ NE KADAR GERÇEKÇİ ?

‘TARİH YAZAMADILAR’ AMA BU KEZ DE ‘TARİH OLURLARSA’ İYİ PARTİ’NİN MANİSA HAMLESİ NE KADAR GERÇEKÇİ ? 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP ile yaptıkları ittifakın başarısız olduğunu ve terel seçimlere de kendi adaylarını çıkartarak girme kararı alan İYİ Parti’nin Manisa’da tek başına seçime girmesi halinde nasıl bir performans sergileyeceği merak ediliyor.

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP ile yaptıkları ittifakın başarısız olduğunu ve terel seçimlere de kendi adaylarını çıkartarak girme kararı alan İYİ Parti’nin Manisa’da tek başına seçime girmesi halinde nasıl bir performans sergileyeceği merak ediliyor. 2019 yerel seçimlerinde yine CHP ile ortak bir seçim çalışması yürüten İYİ Parti Manisa’nın 7 ilçesinde ve büyükşehir belediyesinde aday çıkartmış, CHP’nin desteğine rağmen hiçbir belediye başkanlığı kazanamamıştı. CHP ise İYİ Parti’nin desteği ile 4 belediye başkanlığını kazanmıştı. Son genel seçimlerde ise oyunu arttıramayan İYİ Parti’nin yerel seçim stratejisi ne kadar hedefine ulaşır bilinmez ama Akşener’in ‘kendi adaylarımız’ çıkışı ve ‘boyumuz, kilomuz kaç göreceğiz’ çıkışı sonrası bazı il ve ilçelerde de adaylarını ilan etmeye başladı.

OLASI SENARYOLARDA YAPILACAK HAMLELER

 Merkez ilçeler Yunusemre’de Tufan Akan ve Şehzadeler’de Ahmet Karadağ’ın adaylığını ilan eden İYİ Parti Lideri Meral Akşener, ittifaksız girmeyi planladığı ilk seçimlerinde başarısız olması halinde hem ağır yara alacak hem parti tabanı hem de yönetimi nezdinde liderliği tartışmaya açılacak. Eğer ki bir ittifak olursa da ‘ bizim adaylarımız belli siz bizi destekleyin’ sürecine girilecek. Bunların haricinde yani kendi adaylarından vazgeçme gibi bir süreç yaşanırsa ki bu düşünülebilecek en olumsuz senaryo. Bu olursa Akşener’in siyaset sahnesinde herhangi bir samimiyeti kalmaz.

 

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde istediği başarıyı sağlayamayan ve bunun sorumlusu olarak da CHP’yi işaret eden İYİ Parti artık tek başına bir yerel seçim süreci yürütmeyi deneyecek. Hem İYİ Parti Lideri Meral Akşener hem de parti kademesinden il yönetimleri tek başına seçimlere girme konusunda söylem birliği yapıyor. Bu söylem birliği elbette kıymetli ancak İYİ Parti’nin seçimlerde aldığı oy oranları tek başına bir seçime girilmesi halinde ne kadar başarı sağlayacağını da bize gösteriyor. Yüzde 10 seviyesindeki ortalama oy oranı ile genel seçimleri geride bırakan Akşener ve partisi ilk kez kendi oy potansiyelini önümüzdeki yerel seçimlerde herhangi bir değişiklik olmaması halinde görmüş olacak.

 

AKŞENER NET AMA NE KADAR GERÇEKÇİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından ittifak ortağı olmayı bıraktıklarını belirterek, "Ben masa falan yıkmadım, o seçim kazanılabilsin diye zehir içtim ve kalktım. GİK'imizin de aldığı karar ki ben de aynı fikirdeyim, biz ittifak sisteminden vazgeçtik. Dolayısıyla ittifak sistemini reddediyoruz ve ittifak sistemiyle yol yürümeyeceğiz. Sadece bugün değil, 2028'de de rahmetli Elçibey'in söylediği gibi 'özü başımıza' gireceğiz. Bu, bugün var olan ortak seçilmiş cumhurbaşkanlarımızı kötüleyeceğiz anlamına gelmiyor" dedi.

TEK BAŞINA BİR BELEDİYE KAZANILMASI NEREDEYSE İMKANSIZ

2019 yerel seçimlerinde Manisa’da büyükşehir belediye başkanlığı ile 7 ilçede aday çıkartan İYİ Parti, CHP’nin desteğine rağmen hiçbir belediyede başarılı olamamıştı. Bu kez tek başına seçimlere girme planı yapan İYİ Parti’nin 17 ilçede ve büyükşehirde kendi adayları ile seçime girmesi parti tabanında olumlu gibi görünse de seçim sistemi ve oy oranları baz alındığında seçimlerde başarılı olması rakiplerinin çok büyük hatalar yapmasına bağlı. AK Parti ve MHP’nin ittifak yaparak seçimlere girecek olması ise karşılarındaki en büyük handikap. İYİ Parti’nin Manisa’daki performansına bakarak tek başına seçime girmesi halinde bu şartlar altında Manisa’da herhangi bir belediyeyi kazanması mümkün görünmüyor. Elbette seçim sürecinde artılar ve eksiler olacaktır ama bu kriterler altında bir belediyenin İYİ Parti’ye geçmesi çok zor.

SEÇENEK BIRAKMAYAN BİR YÖNTEM

Akşener dün TBMM’deki grup toplantısında Manisa’nın merkez ilçeleri olan Şehzadeler ve Yunusuemre adaylarını ilan etti. Bunun elbette siyasi iletişim nezdinde bir önemi var. CHP ile yapılacak bir ittifakta ‘ben adaylarımı belirledim’ deme hakkına sahip olacak. Bu sayede de hem CHP’yi kendilerini desteklemeye ikna edecek hem de yaptığı bu hamle ile seçmen tabanına ‘biz tek girecek kadar cesaretliyiz ama onlar istedi’ mesajını da vermiş olacak. Kaldı ki CHP’nin hem il hem de ilçe temsilcileri yerel seçimlerde yine bir ittifaka değinmeden seçimlerde kendilerinin zaferle çıkacağını dile getiriyorlar. Ayrıca CHP’de tek başına girilecek bir seçimde elindeki 4 belediyeden de olma ihtimali çok büyük.

ANALİZ HABER-ÖZCAN ÖZKAN

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER