© Manisa Manşet Gazetesi

Yılda 15 bin çan üretiyorlar!

Yılda 15 bin çan üretiyorlar! İnsanoğlunun hayvanları evcilleştirmesinden itibaren kimi zaman hayvanın kaybolmaması, kimi zaman da çeşitli inançlar doğrultusunda takılan çanlar Anadolu'nun önemli bir bölümünde halen kullanılıyor. Türkiye'de çan üreten iki ustadan biri olan Manisa Demircili İsmail Özdağlar, yılda 15 bin civarında çan ürettiğini ve talebe yetişemediğini söylüyor.

İnsanoğlunun hayvanları evcilleştirmesinden itibaren kimi zaman hayvanın kaybolmaması, kimi zaman da çeşitli inançlar doğrultusunda takılan çanlar Anadolu'nun önemli bir bölümünde halen kullanılıyor. Türkiye'de çan üreten iki ustadan biri olan Manisa Demircili İsmail Özdağlar, yılda 15 bin civarında çan ürettiğini ve talebe yetişemediğini söylüyor.

Sürüdeki hayvanların türüne göre ve kaybolmalarını önlemek için demir levhalardan yapılan ve hareket ettikçe kendisine has bir ses çıkartan, boyunlarına asılmak suretiyle hem çobanın işini hem de koyunların birbirini takip edebilmesini kolaylaştıran kalıcı bir çare diye nitelendirilebilecek çanlar binlerce yıldır kullanılıyor. Altaylarda yapılan arkeolojik kazı ve araştırmalarda, küçük çan ve çıngırakların çıkartılması neticesinde ünlü Türkolog Wilhelm Radloff; Türklerin, çanları çeşitli amaçlarla kullanmış olduklarını ifade ediyor.


PAZAR SORUNU YOK, BÜYÜK İLGİ VAR
Manisa'nın Demirci İlçesinde yaşayan İsmail Özdağlar yıllardır hayvan çanı ürretiyor. Mesleğe ortaokul yıllarında başlayan ve bir süre itfaiyeci olarak çalıştıktan sonra yeniden çan üretmeye karar veren Özdağlar, 4 çalışanıyla birlikte gece gündüz birbirinden güzel çanlar üretiyor. Özdağlar, "Biz daha çok parlak çan üretimi yapıyoruz. Türkiye'de parlak Çan üretimi sadece Demirci ve Biga'da yapılıyor. Büyüklüğüne göre ayda 10 ile 15 bin arasında çan üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz çanları kargo ile Türkiye'nin her yerine, yılda 2 defa da Makedonya'ya gönderiyoruz. Pazar sorunumuz yok, talebe yetişemiyoruz. 4 aydır sırada bekleyen müşterilerimiz var. Çanlarımız büyük rağbet görüyor" dedi.

MİNE BADAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER