Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2502.9
  • BIST
    10711.03
  • BTC
    67077.02$

100 yıl önce yıkılan tarihi cami yeniden inşa edilecek: Bedesten Meydanı aslına dönecek

100 yıl önce yıkılan tarihi cami yeniden inşa edilecek: Bedesten Meydanı aslına dönecek
100 yıl önce yıkılan tarihi cami yeniden inşa edilecek: Bedesten Meydanı aslına dönecek Yunanlıların işgal sonrası Manisa’yı terk ederken yaktıkları önemli tarihi camilerden biri olan Mütesellim Camii’nin yeniden inşası için çalışmalar başladı.

 

Yunanlıların işgal sonrası Manisa’yı terk ederken yaktıkları önemli tarihi camilerden biri olan Mütesellim Camii’nin yeniden inşası için çalışmalar başladı. Caminin bulunduğu alan Bedesten Camii ve Külliyesi alanı olarak tescillendi. 1491 yılında Kolağası Ali Ağa tarafından yapılan caminin yerinde bugün Bedesten Meydanı olarak adlandırılan boş alan var.

 

Türkiye’nin en önemli tarihi zenginliklerine sahip illerinden biri olan Manisa, yok olan değerlerinden birine kavuşmaya hazırlanıyor. Merkezi İstanbul’da olan Manisa Vakfı ile İstanbul Çevre, Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED);  532 yıl önce inşa edilen, 1922 yılında Yunanlıların şehri terk ederken yaktıları, sonrasında ise yıkılan ve yerine geniş bir meydan yapılan Mütesellim Camii’nin yeniden ihyası için harekete geçti. Tarihi belgelerde Çarşı mahallesi 294 Ada, 3 parselde olduğu tespit edilen cami ve külliyesinin yeri, aradan geçen 100 yılın ardından tescil edildi. Orijinaline sadık kalınarak inşa edilecek olan külliye inşaatı kısa süre sonra başlayacak.

YUNANLILAR YAKTI, SONRA YIKILDI

Cumhuriyet’in ilk yıllarında yanmış hali bazı kayıtlara yansıyan cami ve külliyesinin son cemaat yeri, medrese odaları, şadırvanı ve tuvalet mekanları açıkça görülüyor. Kalıntıların 1950'li yıllarda kömür deposu ve garaj olarak kullanıldığı, sonrasında ise yıkıldığı ve herhangi bir iz kalmadığı belirtiliyor. Manisa Vakfı Başkanı Ercan Oğuz, Yunanlılar tarafından yakılan Manisa’daki tarihi eserlerin kalıntılarına Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yeterince sahip çıkılmadığını, onlarca dekar alana yayılan ve Osmanlı şehzadelerinin yetiştiği Sarayı Amire’den bile neredeyse hiç bir iz kalmamasının bu durumun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

İNŞAATI KISA SÜREDE TAMAMLANACAK

Mütesellim Camii’nin Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadeliği döneminde Kolağası Ali Ağa’nın kurduğu vakıf tarafından yapıldığını belirten Oğuz, bugünkü Bedesten Nikah Salonu olarak kullanılan binanın güneyinde yer alan Mütesellim veya diğer adıyla Bedesten Camii ve külliyesinin 2 bin metrekarelik bir alana kurulu olduğunu ifade etti. Oğuz, “Burası her şeyiyle büyük bir külliye. Burası bir ibadet ve ilim merkezi. Yunanlılar tarafından yakılmış, sonra yıkılmış, üstü örtülmüş. Manisalıların ne yazık ki haberi bile yok” diye konuştu. İSTED ile birlikte caminin yeniden ihyası çalışmalarına başladıklarını anlatan Ercan Oğuz, inşaat maliyetlerinin karşılanması ve bu tarihi değerin en kısa zamanda yeniden günyüzüne çıkması için maddi ve manevi birçok destek mesajı aldıklarını söyledi.

VALİ ÜNLÜ DESTEK SÖZÜ VERDİ

Projeyi Manisa Valisi Enver Ünlü ile de konuştuklarını ve Vali’den her türlü desteği vereceği sözü aldıklarını anlatan Oğuz, “İnşaa çalışmalarını şu anda vakıf olarak biz üstleniyoruz. İSTED de bize yardımcı oluyor. Onların bu konuda büyük tecrübeleri var. İnşallah en kısa zamanda bu camiyi yeniden ihya ederek Manisa’mıza önemli bir hizmet daha yapmış olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Ercan Oğuz, Bedesten Meydanı ve çevresinde birçok mevcut veya yıkılmış tarihi eser olduğunu, bu bölgede geniş bir şekilde tarihi canlandırma projesinin hayata geçmesi gerektiğini de ifade etti.

YUSUF BÖYÜK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!