Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

700 yıllık ihale tarihini yazdı

700 yıllık ihale tarihini yazdı
Azize Meral
Mehmet Aktaş, ilginç hayat hikayesine birçok başarı sığdıran çalışkan bir devlet memuru. Kendi ifadesiyle, annesinden harçlık aldığı bir dönemde başladığı belediye görevinde, uzun ve meşakkatli bir yol kat etti. Bir zamanlar eline aldığı gazeteleri okumaya çalışırken, meslek hayatında binlerce sayfalık mevzuat,  yasa, tüzük, yönetmelik ve kararnameleri okuyup ayrıntılarını öğrendi. Okudukça da devletin muazzam işleyiş mekanizmasını daha iyi anladı. En sonunda da benzerine az rastlanan teknik detaylarla dolu bir kitaba imza attı.
EN KAPSAMLI KİTAP
Yazdığı '2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ile 20 Yıl' kitabı, yüzyıllardır süregelen çeşitli ihale kanunlarını, Avrupa Birliği mevzuatı ile yaşanan değişimleri ve bu konudaki yüksek mahkeme kararlarını yorumlarıyla birlikte içeriyor. Aktaş, yaklaşık 3 yılda tamamladığı kitap için "İhale kanununu yorumlayan benzer kitaplar da vardır ama benim yazdığım kitabın özelliği, Osmanlının ilk ihale sistemlerinden, günümüze kadar olan değişimi ve neden değiştiğini anlatması. Bu kitabı, Devlet İhale Kanunu ile yeni tanışan genç meslektaşlarıma, girmiş oldukları bu mevzuat yolunda, 20 yıllık bilgi, birikim ve yararlandığım kaynaklarla aydınlatıcı bir yol sunmayı hedeflediğim için yazdım" diyor.
MANİSA'YA KATKI HARİKA BİR HİS
Çocukken mahalle bakkalından aldığı iki çikolatanın parasını bile hesaplayamazken, kendisine duyulan güven, verilen destek ve bilgi sayesinde meslek hayatında milyonlarca liralık ihaleler gerçekleştirdiğini anlatan Aktaş, yaptığı çalışmanın kendisi için önemini şöyle anlatıyor: "Manisa'yı belki de yıllarca ayakta tutacak güzel ve yararlı yapıların oluşumuna katkı sağlamak ve yıllar sonra önünden geçerken bunda benim de katkımın olduğumu bilmek harika bir his."
İHALE SİSTEMİ 1300'LERDE BAŞLADI
Mehmet Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, bilinen Türk tarihinde ilk iltizam (ihale) sistemi 1300'lü yıllarda başlıyor. 1857 yılında bu konuda kapsamlı bir nizamname hazırlanıyor. Cumhuriyet tarihindeki ilk Müzayede, Münakara ve İthalat Kanunu ise 1925'de çıkıyor. İhale kanununun birçok vatandaş için de karmaşık bir şek olduğuna işaret eden Aktaş, "Bu kitabı yazmamdaki bir diğer amaç da vatandaşlarımızın en temel haklarından biri olan Devlet ihalelerine katılırken yaşadıkları karmaşayı minimuma indirmek, olabildiğince şeffaflaştırmak, kanunlarımız ile vatandaşlarımız arasında bilgilendirici bir köprü kurmak" diye konuşuyor.
İÇTEN BİR SELAM ALMAK ÇOK GÜZEL
Mehmet Aktaş, bir ihale uzmanının meslek hayatında yaşadığı zorlukları ve tecrübeleri anlatırken, "İhaleye girip kazanamayan, vergisini çok bulan veya denetim yoğunluğundan yakınan, ön yargılı ya da bilgisiz bir vatandaşın, içinde bulunduğu durum gereği hararetlenmeye veya hakarete kalkışacakken, devlet işleyişi ile beklentileri arasındaki o ince köprüdeki rehberliği görev edindim. Kavga etmek için gelen fakat 'Allah devletimize zeval vermesin' deyip giden, o güzel insanları tanıdım ve kazandım. Çarşıda, pazarda denk gelen hiç tanımadığım veya anımsayamadığım insanların göz göze gelince yüzünde içten ve samimi ifadeler ile verdikleri o tatlı selam gibisi yoktur. Vatandaşı ile barışık olan her belediye çalışanı bu duyguyu iyi bilir" ifadelerini kullanıyor.
HATA YAPINCA PES ETMEYİN
Aktaş'ın genç memurlara tavsiyeleri ise şöyle: "Hatalar yanlışlar olur; pes etmeyin, peşini bıkmayın, eleştirileri kişisel algılamayın. Unutmayın ki çalışan insan hata yapar. Kariyer uğruna iş arkadaşlarınızla rekabete girmeyin, başkalarının sırtına basarak elde edilen başarı bir kelebeğin ömrü kadar kısa ve geçicidir. Hata olunca herkes öncelikle suçlu arar, siz çözüm arayın. Dedikodudan uzak durun bulaşıcı bir hastalık gibidir, döner sizi bulur. Her zaman ve her şekilde, her fırsatta insan kazanın. Hayatınızın en büyük yatırımı ve en büyük mirasımız bence bu."
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!