Manisa
09 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bakırcılık ve kalaycılık son demlerini yaşıyor

Bakırcılık ve kalaycılık son demlerini yaşıyor

 


Manisa’nın Kula ilçesinde bakırcılık ve kalaycılık mesleğinin son ustalarından olan 85 yaşındaki İsmet Köseoğlu, dedesinden miras kalan mesleği sürdürmeye devam ediyor. Bakırcılar çarşısındaki iş yerinde unutulmaya yüz tutan bakırcılık ve kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışan Köseoğlu, teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon ürünlere olan taleplerin artması nedeniyle bakırcılık ve kalaycılık mesleği bitme noktasına geldiğini söyledi.

Kula’da dedesinden miras kalan mesleği sürdürmeye kararlı olan bakır ve kalaycılık mesleğinin son ustalarından 85 yaşındaki İsmet Köseoğlu, “El sanatları bir ilçenin kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleridir. Kula El Sanatları Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek arastalarda zengin bir mozaik oluşturmuş. Babadan oğula geçen bir anlayışla günümüze kadar gelen meslek dallarından biriside Bakırcılık, kalaycılık. Günümüzde dalları teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon ürünlere olan taleplerin artması nedeniyle diğer meslek dallarında olduğu gibi bakırcılık ve kalaycılık mesleği de bitme noktasına geldi. Bakırcılar Çarşısı artık özelliğini yitirdi. Keşke burada hep bakırcılar olsa da ismine yakışan bir çarşı olsa. İsmi Bakırcılar Çarşısı ama üç tane bakırcı var. Ben elimden geldiği kadar vatandaşların isteklerini yerine getirmeye çalışıyorum. Ömrüm yetene kadar bu mesleğe devam ettirmeye kararlıyım” dedi.

BABADAN OĞULA GEÇEN BİR MESLEK
Alan Rehberi Sabahattin Argaç ise yaptığı açıklamada, “El sanatları bir ilçenin kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleridir. Anadolu'da yaşamış pek çok uygarlığın kültürü, Türkler'in yerleşmesinden sonra yeni bir sentez içinde varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu nedenle Kula el sanatlarının kökleri çok eskilere dayanmakta ve sosyo-kültürel açıdan önem taşımaktadır. Kula El Sanatları Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek arastalarda zengin bir mozaik oluşturmuştur. Babadan oğla geçen bir anlayışla günümüze kadar gelen meslek dallarından biriside Bakırcılık, kalaycılık. Günümüze geldiğimizde eskisi kadar yaygın kullanılmasa da bakırın hâlâ o ayrıcalığını koruduğunu ve vazgeçilemez olduğunu görmekteyiz. Kalaycılık zanaati de buna göre şekillenmekte. Ülkemizde kaybolan meslekler arasına dahil edilse de kalaycılık, aslında hali hazırda ustaları tarafından devam ettirilmeye çalışılan bir el emeği olarak içinde bulunduğumuz çağa direniyor” dedi. HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!