Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2502.9
  • BIST
    10711.03
  • BTC
    67077.02$

Domates ve biber ekemeyecek, kırmızı et yiyemeyecek miyiz? Meclise on binlerce dilekçe yağdı!

Domates ve biber ekemeyecek, kırmızı et yiyemeyecek miyiz? Meclise on binlerce dilekçe yağdı!
Domates ve biber ekemeyecek, kırmızı et yiyemeyecek miyiz? Meclise on binlerce dilekçe yağdı! 2021 yılında Paris İklim Anlaşması’na taraf olan Türkiye'nin bu konuda yapması gereken çalışmaları içeren ve TBMM'ye sunulan yeni İklim Kanunu teklifi çeşitli çevrelerin yoğun tepkisine neden oluyor. Bu konuda TBMM'ye kısa süre içinde on binlerce dilekçe yağdı. Başvuruların tamamına yakınında kanunun çıkmasıyla artık domates biber ekilemeyeceği, kırmızı et yenemeyeceği gibi iddialar var.

2021 yılında Paris İklim Anlaşması’na taraf olan Türkiye'nin bu konuda yapması gereken çalışmaları içeren ve TBMM'ye sunulan yeni İklim Kanunu teklifi çeşitli çevrelerin yoğun tepkisine neden oluyor. Bu konuda TBMM'ye kısa süre içinde on binlerce dilekçe yağdı. Başvuruların tamamına yakınında kanunun çıkmasıyla artık domates biber ekilemeyeceği, kırmızı et yenemeyeceği gibi iddialar var.

İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım atarak Paris İklim Anlaşması’na taraf olan Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için İklim Kanunu taslağı hazırladı. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde teklifin yeni yasama döneminde TBMM gündemine geleceğini ve önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacağını açıklamıştı. Ancak Enerji, ulaşım, sanayi, tarım, orman ve hayvancılık gibi sektörlerde yeşil dönüşümü sağlamayı hedefleyen kanuna bazı çevrelerden büyük tepki var.


SERA GAZI EMİSYONU AZALTILACAK
Bugüne kadar 192 ülke tarafından onaylanan Paris İklim Anlaşması'nın temelinde, yaşanan iklim krizi karşısında küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlandırmak ve hatta 1,5 derece ile kalması için çaba harcanması var. Bu iki derece arasındaki farkın hayati derecede önemli olduğu vurgulanıyor. Bu doğrultuda, her ülkeden sera gazı emisyonlarının azaltılması ve fosil yakıt kullanımının kademeli olarak düşürülmesi bekleniyor. İddialara göre bu hedeflere ulaşmak için sera gazı emisyonunda ciddi azaltmaya gitmek gerekiyor. Bunun yollarından biri de canlı hayvan sayısını azaltmak.


SOKAK HAYVANLARI İTLAF MI EDİLECEK?
İklim krizinin çözümü konusunda insanların yeme alışkanlıklarını değiştirmesi, vegan veya vejetaryen diyete geçilmesi, en azından et tüketiminin önemli ölçüde azaltılması öneriliyor. En büyük itirazlar bu noktada başlıyor. İklim Anlaşmasına ve bu konuda çıkacak kanuna itiraz eden çevreler, sera gazı emisyonun azaltılması için hayvanların yok edileceğini ve insanların yapay et tüketmeye zorlanacağı görüşünde. Özellikle inekler yüzde 65 oranıyla en fazla sera gazı üreten hayvanlar. Ayrıca bu kanun çerçevesinde özellikle Türkiye'de önemli bir sorun olan sokak hayvanlarının da itlaf edileceği öne sürülüyor. 


"KÜRESELCİLER DÜNYAYA DAYATIYOR"
Konuyla ilgili son günlerde TBMM Dilekçe Komisyonuna on binlerce dilekçe gönderildi. Tamamına yakınında İklim Kanunun çıkmaması, bunun için Paris İklim Anlaşması'ndan da vazgeçilmesi ve hem insan sağlığını hem de evcil hayvanları yok edecek bu süreçten geri adım atılması talebinde bulunuluyor. Pervin Sarıalioğlu adlı vatandaş, dilekçesinde "Tarımımızı, gıdamızı, sağlığımızı ve ülkemizi tehdit eden İklim Kanunu, daha önce Paris İklim Anlaşmasıyla başlayan sürecin devamıdır. Küreselcilerin dünyaya dayattığı, ülkemizin varlığını tehdit eden bu oluşum Türkiye Büyük Millet Meclisinin milletinin yanında olmasıyla aşılabilecektir. Hükümetin büyük bir yanlışa imza attığı İklim krizi yalanına alet olduğu aşikardır. Vatanımız alenen tehdit altındadır" dedi.


"TOPRAKLARIMIZ ZEHİRLENİYOR"
Türkiye topraklarının ne olduğu belli olmayan tohumlarla zehirlendiğini belirten Sarıalioğlu, "Hayvancılığımız da yine aynı gerekçelerle yok edilmektedir. Yapay et, hibrit tohum, cinsiyetsiz toplum çocuklarımızı ailelerimizi en önemlisi varlığımızı yok edecek tehlikeli adımlardır. Bunun farkında olmayan hükümeti uyandırmak Yüce Meclisimizin görevidir. Bu kanunu çıkarmayın! Meclis Araştırma Komisyonu kurarak gerçekleri gün yüzüne çıkarın. Bu endişeye sahip olan uzamanlarla görüşün. Şehit kanıyla sulanmış bu toprakları küreselcilerin projeleriyle heba etmeyin" ifadelerine yer verdi.


MUHALEFETİN SÖYLEMİNİ BELİRLEYECEK
Benzer içerikteki binlerce dilekçe, on binlerce kişi tarafından imzalanarak Meclis'e ulaştırıldı. Dilekçeleri inceleyecek olan Dilekçe Komisyon üyeleri, konuyu bir rapor haline getirerek Genel Kurul gündemine sunacak. Yapılan itirazların, kanun teklifinin komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde muhalefetin söylemini de büyük oranda belirleyeceği belirtilirken, iktidar kanadını ne oranda etkileyeceği merak ediliyor.

MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!