Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2396.4
  • BIST
    10206.98
  • BTC
    61125.87$

Köydeki atölyesinde yapamadığı tarım aleti yok!

Köydeki atölyesinde yapamadığı tarım aleti yok!
Köydeki atölyesinde yapamadığı tarım aleti yok! Manisa’nın Demirci İlçesine bağlı İcikler köyünde yaşayan Mustafa Özdemir, hidrolikten mekaniğe ve pinömatiğe kadar tüm tarım makinelerinin önce projesini çiziyor ardından da imal ediyor. Mustafa Usta’nın namı tüm bölgeye yayıldığı için en karmaşık tarım makinası için bile onun kapısı çalınıyor. Teknik lise mezunu olan Özdemir, yaptığı bir makinayı geçtiğimiz günlerde Avusturalya’ya ihraç etmiş.

Manisa’nın Demirci İlçesine bağlı İcikler köyünde yaşayan Mustafa Özdemir, hidrolikten mekaniğe ve pinömatiğe kadar tüm tarım makinelerinin önce projesini çiziyor ardından da imal ediyor. Mustafa Usta’nın namı tüm bölgeye yayıldığı için en karmaşık tarım makinası için bile onun kapısı çalınıyor. Teknik lise mezunu olan Özdemir, yaptığı bir makinayı geçtiğimiz günlerde Avusturalya’ya ihraç etmiş.


1990 yılında Manisa Teknik Lisesi’nden mezun olan Mustafa Özdemir, üniversite okumak yerine köyüne dönüp tarımla uğraşan bölge halkının hayatını kolaylaştıracak makineler üretmeye karar verdi. İcikler Köyünde bir torna atölyesi açan Mustafa Usta, neredeyse her türlü tarım aletini üretmeye başlayınca işleri arttı ve imalathanesi bölgenin en büyük atölyesi haline geldi. Mustafa Usta, “Atölyemde mekanik, hidrolik, pinömatik bütün makineleri imal ediyorum. İmal ettiğim makinelerin projesini bizzat kendim çiziyorum. Türkiye’deki bazı belediyeler için de makine imalatı yaptım. Bir süre önce yaptığı bir makinayı Avustralya'ya ihraç ettim" diyor.


KÖYLÜLERİ ONA ‘DÂHİ’ DİYOR

Köyünde 33 yıldır binlerce makine imal eden Mustafa Usta, bölgede en çok çalkalama makinesi, yükleme bandı, tütün için silindir makinesi; badem, ceviz, zeytin gibi ürünlerde yaprak, çöp ve boş ürün temizliği için kullanılan makineler, meyve dibi çabalama makinesi, zeytin budama makinesi, hasat makinesi, odun yarma makinesi, zeytin silkme ve zeytin budama makinesi gibi siparişler alıyor. Ancak çok daha kapsamlı makinaları da talep geldikçe üretiyor. Bazı köylüler, lise mezunu bir ustanın kendi köyünde kısıtlı imkanlarla böylesine karmaşık makinaları imal etmesi nedeniyle ona ‘dahi’ yakıştırması yapıyor. Mustafa Usta ise ürettiği her makinada, bölge çiftçisinin hayatını biraz daha kolaylaştırmanın mutluluğunu yaşıyor.

Cüneyt Hasçelik Foto: Sadık Doğramacı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!