Manisa
05 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63906.250$

Manisa’daki ‘610 milyon’ tartışması Meclis gündeminde

Manisa’daki ‘610 milyon’ tartışması Meclis gündeminde

 

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Cengiz Ergün’ün talimatı doğrultusunda seçim sonrasında belediye kasasından toplam 610 milyon TL’lik ödeme yapılmak istendiği tartışması TBMM gündemine taşındı. CHP’liler bu durumun ‘ahlaki’ olmadığını savunurken, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yeni Başkan Ferdi Zeyrek’in resmen göreve başlamadan belediye personelini arayıp hakaret ettiğini savundu.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün talimatıyla seçim sonrasında belediye kasasından toplam 610 milyon TL ödeme yapılmak istendiğini ancak ilgili personelin bu talimatı yerine getirmediğini belirtmişti. İddialarını yargıya da taşıyan Ferdi Zeyrek, seçim öncesindeki bazı ödemelerin de usulsüz olduğunu gündeme getirmişti. 610 milyonluk tartışma TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda CHP ve MHP’yi karşı karşıya getirdi. CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, “Engel olmasaydık eğer 500 milyon parayı Manisa Belediyesinin bütçesinden, 150 milyon lirayı da Manisa Belediyesine bağlı su kuruluşu MASKİ’nin bütçesinden ödemeye kalkacaktınız. Bakın, bunlar sizin vatandaşla aranızdaki bağı koparan şeylerdi. 7 tane tasarruf genelgesi yayımladınız, hiçbir şeye yaramadı” ifadelerini kullandı.
HAKARET, TEHDİT VE KÜFÜR İDDİASI
Bu suçlama üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Sayın konuşmacının Manisa Büyükşehir Belediyesiyle ilgili söyledikleri gerçeği ifade etmiyor, tamamen bir çarpıtmaya inanarak bu ifadeleri kullandığını düşünüyorum. Devletin devamlılığı, kamu kurumlarının da devamlılığı esastır ve belediyeler de seçimle devralınan ve yerine getirilen görevlerdir. Dolayısıyla, bir dönemde yapılan harcamaların daha sonra kazanan belediye başkanı tarafından da zaten yerine getirilmesi gerekir. Manisa’da olan şu: Maalesef bunu söylemek istemezdim, daha seçim gecesi, seçim sonuçlanmadan, YSK tarafından kesinleşmeden, yeni seçilen başkan mazbatasını alıp göreve başlamadan… Manisa Büyük Şehir Belediyesinin harcama yetkilisi, muhasebe yetkilisi personelleri aranıp hakaret edildi, tehdit edildi, küfredildi ve harcamaların imza atılmaması konusunda tahkir edildi ve memurlar baskı altına alındılar. Yapılması gereken harcamalar yapılır eğer burada bir yanlışlık görürseniz de hukuk yolu da açıktır. Daha mazbatasını almadan, kesinleşmeden, görevine de başlamadan birtakım yalanlarla, iftiralarla çarpıtmalarla göreve başlamak daha ilk düğmeyi yanlış iliklemek anlamına gelir. Söylenilen söz Manisa Büyük Şehir Belediyesi için katiyetle doğru değildir, yanlıştır” iddialarında bulundu.

TARTIŞMA 1960 DARBESİNE UZANDI!
Kendisine söz hakkı doğduğunu belirten Umut Akdoğan, söz alarak “Çarpıtma yok, doğruyu söyledik. Küfür yok, şiddet de yok, tehdit de yok” diye konuştu. Genel Kurul’daki karşılıklı atışma şu şekilde devam etti:
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Var! Küfür de var, tehdit de var, hakaret de var!
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Ama Belediye Başkanımız gitti, Manisa Belediyesinin önünden şu çağrıyı yaptı: “Siz bu ödemeyi yapamazsınız kardeşim.” dedi.
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Yapar, niye yapamasın?
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Seçimi kaybetmiş, 31’inde seçimi kaybetmiş, 1’inde apar topar, bey, 650 milyon lira ödeme yaptı. Kaçmış mı? Çarşamba günü biz geliyoruz göreve, ödenmesi gereken bir şeyse öderiz, ödenmemesi gereken bir şey ise ödemeyiz. 600 bin lira değil, 6 milyon değil, 650 milyon lira. Yani 1 katrilyona yakın para. Seçimi kazanan belli, kaybeden belli. Neyi beklemiyorlar? Bekleyecekler, gelen ödeyecek. Küfür de olmadı, şiddet de olmadı ama Belediye Başkanımız gitti, belediyenin önünde bu uyarıyı Manisa halkı adına yaptı. Yangından mal kaçırır gibi halkın parasını sağa sola savurmak yok!
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Bu ifadeler kesinlikle doğru değil. Hakaret, tehdit, küfür, hepsi gırla gitti. Bir, harcamayı yapan mevcut, o zamanki belediye yönetimi. Tahakkuk etmiş yani harcama gerçekleşmiş, ödeme aşamasına gelen hususlar. Yani bunun aklın, mantığın…
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – 650 milyon!
ERKAN AKÇAY (Manisa) –Yeni başkan görevine başlayana kadar eski başkanın görevleri ve sorumluluğu, yetkisi devam eder; biraz hukuk bilmek lazım.
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Biraz vicdan bilmek lazım!
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Yani seçim sonuçları gayriresmî bir şekilde “Ben kazandım.” Efendim, harcama yapan… Yeni bir harcama yapılmıyor, aylar evvel, yıllar evvel taahhüt edilen, gerçekleşen harcamaların imzası atılacak, buna mâni olunuyor.
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Vicdan yok mu ya, etik yok mu! Etik lazım, vicdan lazım.
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Ondan sonra, efendim “Belediyenin kasası boşaltıldı.” diyor.
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Ya, o müteahhit bir gün sonra alsa olmuyor mu? Ölüyor mu müteahhit acından? Bir gün sonra alsın.
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Aynı 27 Mayıs darbesinde Maliye Bakanlığına giden bir darbecinin oradaki nöbetçi personele “Kasayı göster.” demesi gibi… Kasası filan olmaz belediyelerin, bütün bankalarda olur hesabı.
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Böyle bir olayı örtmek için “darbe” lafını kullanmak gerçekten büyük bir olay.
ERKAN AKÇAY (Manisa) – Göreve başladıktan sonra üzerinize düşen vazifeyi yaparsınız, yapılan harcamaları incelersiniz. Sayıştayı var, mahkemeleri var, İçişleri Bakanlığı var…
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Onlara da sıra gelecek efendim, onlara da sıra gelecek.
ERKAN AKÇAY (Manisa) – …Çevre, Şehircilik Bakanlığı var ve bir o kadar da kamu vicdanı var; ona göre hareket edersiniz, usulünce hareket edersiniz.
UMUT AKDOĞAN (Ankara) – Kamu vicdanı onu kabul etmedi. MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!