Manisa
18 November, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’nın bu köyünde çamur sanata dönüşüyor!

Manisa’nın bu köyünde çamur sanata dönüşüyor!

 

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Gökeyüp köyünde kadınların temel geçim kaynağı güveç üretimi. Yüzyıllardır devam eden gelenek, toprak güveçlere ilgi azalsa da devam ediyor. Kadınların yaptığı güveç ve çömlekler özellikle otoyol kenarlarında satılıyor.

Salihli’ye Gökeyüp köyünde ata mesleği olan çömlekçilik nesilden nesile hayat bulmaya devam ediyor. Kadınların yaptığı çömlekler Kuşadası, Menemen, Akhisar, Kula gibi yörelerde özellikle otoyol kenarlarında satılıyor. Güveç üretiminin Gökeyüp Beldesi’ne has bir meslek olduğunu belirten Perizan Tangüç,  “Ama artık gençler bu mesleğe pek ilgi göstermiyorlar. Tek tek ellerimizle balık tavaları, su bardakları, kapama testileri, dört kulplu kavurma güveçlerini yapmak çok zor ve zahmetli bir iş. Erkekler taşları kırıp ham maddeyi ve malzemeleri hazırlıyorlar, hanımlarsa güveçleri yapıp fırına veriyorlar. Hava şartlarından dolayı sadece yaz aylarında çalışabiliyoruz. Günde yaklaşık 50-60 parça iş çıkaranlar oluyor. Gökeyüp Beldesi sakinlerinin geçim kaynağı göveççilik" dedi.

ÇOCUKLAR BU İŞİ YAPMAYA HEVESLİ DEĞİL
Çocuklarının güveç yapmaya pek hevesli olmadığını ama torunu Songül'ün her gün yanına geldiğini ifade eden Tangüç, "Minicik elleriyle mil hamurları karıştırıyor. Hamurları küçük küçük koparıp genel kilden yapılmış kalıp denilen altlık üzerinde onlara şekil vermeye çalışıyor. Benden sonra bu ata zanaatını devam ettireceğine inanıyorum" diye konuştu. Mevla Gültekin ise “Yıllar önce bu yörede yapılan kazılarda sakızlı toprak denilen ve kap kacak yapımında kullanılan taş madenlere rastlanmış o gün bu gündür Gökeyüp Beldesi’nde göveçler yapılıyor. Göveççilik ata mesleğidir. Daha önceleri 60-70 aile çömlekçilikle uğraşırdı ama günümüzde bu sayı 25-30'a düştü. Göveçler fabrikasyon değil, ilkel yöntemlerle biçimlendiriliyor. Yapılan her kabın altında kuruması bitinceye dek bir kalıp bulunduruluyor. Gövdelerinin biçimlendirilmesi bitince göveçler güneşte biraz bekletiliyor, sonra yine elden geçirilerek karınlama ve kulplama işlemleri yapılıyor. Daha sonra tamamen kurutuluyor, cilalanıyor ardından fırınlanıp satışa hazır hale getiriliyor. Pazarlama konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Tüccarlar gelip toptan satın alıyorlar. Yurdun dört bir köşesine satılan el emeği göz nuru göveçlerle kadınlarımız ev ekonomisine büyük katkı sağıyorlar” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!